Szombaton kezdődnek a Fölszállott a páva elődöntői

Grund

2014. március 7., péntek 15:30

Szombaton kezdődnek a Fölszállott a páva 2014 című műsor elődöntői, amelyekben összesen 48 produkció mérheti össze tudását négy kategóriában. A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap a Hagyományok Házával együttműködésben szervezi a népzenei és néptáncos tehetségkutatót, amelyet a Duna tévé élőben közvetít.

Az idei verseny még színvonalasabb lesz a tavalyinál, mert nagyon erős a mezőnyt alkotnak a határon innenről és túlról érkező versenyzők, ezt a zsűri már az első válogatókon megállapította – hangsúlyozta Siklósi Beatrix projektvezető. Hozzátette: ez a műsor a közmédia kiemelt és a határokon átlépő márkája lett, hiszen a Fölszállott a páva döntősei is felléptek például a tavalyi washingtoni Smithsonian Folklife Festival magyar programjában.

Siklósi Beatrix arra is emlékeztetett, hogy az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, a UNESCO védnökséget vállalt a Fölszállott a páva című műsor felett 2012-ben, így már nemzetközi elismertsége is van a vetélkedőnek. Mint mondta, a közmédia úgy támogatja a tehetségeket, a néphagyományokat, a népzenét és a néptáncot a Kárpát-medencében, hogy minél szélesebb közönségnek mutatja meg.

Balogh Júlia vezető szerkesztő, a műsor ötletgazdája is úgy vélekedett, hogy a tavalyinál izgalmasabbnak és színvonalasabbnak ígérkezik az idei megmérettetés. Véleménye szerint akik 2012-ben még nem bíztak a verseny nívójában, most felbátorodtak, és neki mernek vágni. „Hiszek abban, hogy ismét rábukkanunk különleges értékeinkre, amelyek sajátosan a magyaroké, amelyek ránk jellemzők – fogalmazott. – A több ezer éves népi kultúrához vissza lehet csatlakozni, és újjáépíteni sok mindent, amit időközben elveszítettünk.” Elmondta azt is, hogy a versenyre Magyarországról jelentkeztek a legtöbben, emellett Délvidékről, Erdélyből és a Felvidékről érkeztek szólisták, zenekarok, táncegyüttesek.

A 2013-ban nyolc helyszínen megrendezett területi előválogatókból az idei Fölszállott a páva élő adásaiba, az elődöntőkbe összesen 48 produkció jutott be négy kategóriában: énekes szólisták és énekegyüttesek, hangszeres szólisták és zenekarok, szóló és páros táncosok, valamint táncegyüttesek versengenek egymással – közölte Scrob Andrea vezető szerkesztő.

Márciusban négy adáson keresztül kategóriánként három-három produkció mutatkozik be a zsűri előtt, amelynek elnöke Sebő Ferenc Kossuth-díjas zenész. A testület tagja Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas koreográfus, Sebestyén Márta Kossuth-díjas énekes, Agócs Gergely néprajzkutató, zenész és Diószegi László, történész, koreográfus, a Martin György Néptáncszövetség elnöke.

Az elmúlt nyolc hétvégén a Duna tévé nézői a területi válogatófilmeket láthatták: szakmai zsűri segítségével több mint ezer fiatal mérte össze tudását a tehetségkutatóban.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.