Tarolt az Egyszer + Képek

TK

2012. június 11., hétfő 06:52, frissítve: hétfő 08:35

Az Egyszer (Once) című filmsikerből készült ír zenés szerelmi dráma aratott nagy sikert és gazdagodott összesen nyolc díjjal a Broadway legrangosabb színházi elismerésének számító Tony-díjak átadásán New Yorkban.

Az Egyszer – amelynek filmváltozata 2008-ban elnyerte a legjobb betétdal Oscarját – egy ír utcai zenész és egy cseh bevándorló lány zene iránti szeretetéről és egymás iránt ébredő szerelméről szól. A musical egy off-Broadway-darab és a film alapján született.

A musical helyi idő szerint vasárnap este elnyerte többek közt a legjobb rendezésért járó szobrot a zenés műfajban. A rendező John Tiffanynak ez volt az első Tony-díja. A musicalben nyújtott legjobb férfi alakítás díja is ezé a darabé – Steve Kazee színészé – lett, csakúgy mint a díszletért járó elismerés is.

Steve Kazee
Steve Kazee
Fotó: Reuters


A Clybourne Park című, a fajok közötti emberi kapcsolatokról szóló szatírának ítélték a legjobb prózai darab díját. A mű két éve mutatkozott be az off-Broadwayn, és 2011-ben Pulitzer-díjat nyert a színművek között.

A brit James Corden gazdagodott a legjobb férfi alakítás díjával prózai kategóriában. A színész a One Man, Two Guv'nors című komédiában aratott nagy sikert, elhalászva a Tony-díjat Philip Seymour Hoffman Oscar-díjas színésztől. A legjobb színésznő egy prózai műben Nina Arianda lett a Venus In Fur című darabban nyújtott „szexi játékával”.

James Corden
James Corden
Fotó: Reuters


Tovább – immár kilencre – növelte Tony-díjai számát a 80 éves Mike Nichols, aki Arthur Miller Az ügynök halála című klasszikusának felújítása révén érdemelte ki a prózai darabok mezőnyében a legjobb rendezőnek járó szobrot, amelyből eddig hat volt neki a produceri munkájáért kapott két szobor mellett.

Érdekesség, hogy a művet – amelynek Hoffman a főszereplője – az 1949-es díszletekkel és zenével láthatják, hallhatják a nézők. Nichols egyike annak a kevés embernek, aki Oscar-, Grammy-, Emmy- és Tony-díjat is nyert pályafutása során. A művész hálát adott, hogy kiváló stábbal dolgozhatott együtt, megköszönte Rebecca Millernek, az író lányának, hogy újra színpadra „engedte” a darabot, amely elnyerte a legjobb prózai felújításnak járó Tonyt.

A legjobb musicalfelújítás a Porgy és Bess lett, Bessként Audra McDonald kapta a legjobb musicalszínésznő Tony-díját.

Audra McDonald
Audra McDonald
Fotó: Reuters


Az Egyszer nagy ellenfele, a Peter and the Starcatcher öt díjjal gazdagodott.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.