Tarr Béla film szakot indít Splitben

kgy

2012. május 11., péntek 18:40, frissítve: péntek 19:22

Egy internetes filmes szaklap értesülése szerint Tarr Béla Splitben hároméves film szakot indít világhírű oktatók közreműködésével.

A Cineuropa nemzetközi internetes filmszaklap beszámolója szerint Tarr Béla Zágrábban nyilatkozott oktatói szerepvállalásáról a Split-i Egyetemen. Tarr elmondta, hogy hároméves film szakos képzésben gondolkodnak a horvát város felsőoktatási intézményében, a tantervben elméleti kurzusok és gyakorlati munka is helyet kapna, emellett terveznek workshopokat is filmkészítők közreműködésével. A horvát filmképzés óraadói között világsztárok sorát említik: Jim Jarmusch, Gus Van Sant, Aki Kaurismaki, Atom Egoyan és Tilda Swinton mellett Tarr operatőre, Fred Kelemen is fog előadásokat tartani.

Tarr Béla az induló képzést a Bauhaus építészeti
iskolához hasonlította

Fotó: MTI


„Álláspontom szerint képtelenség a művészetet tanítani, mert minden művész különböző. Eltérő nyelven beszélnek, különbözik kulturális hátterük. Hogy tehetségüket fejleszteni lehessen, szabadnak és bátornak kell lenniük” – nyilatkozta Tarr. „Ezért akarom ezt a filmiskolát, hogy esélyt adjak ahhoz, hogy a diákok azt csinálhassanak, amit ők akarnak. Jómagam és tanártársaim támogatjuk ezt a folyamatot, óvjuk, és »esernyő alá helyezzük« őket” – tette hozzá a rendező, majd így folytatta: „Ha majd belépnek a filmiparba, elég fájdalmat és megaláztatást kell elszenvedniük, és nálunk megtanulhatják, hogy hogyan védekezzenek ez ellen.”

Tarr hozzátette, hogy ez lesz az első év, és valamennyi, az oktatással összefüggésbe hozott név visszaigazolta részvételi szándékát, az ütemterv kész, mindenkinek megvan az érkezési és indulási időpontja. Az intézmény koncepciójáról a rendező úgy fogalmazott, hogy az inkább egy laboratóriumi kísérlet, ahol együtt lehet dolgozni és egymást alakítani. A képzést a Bauhaus építészethez hasonlította, ami a mozgalom és oktatás között helyezkedik el fél úton, és amely a szabadságon alapul.

A szerkesztő ajánlja

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.

Lándori Tamás

Sokmilliós támogatást nyert a tornyospálcai apagyilkos

A helyiek azt beszélik, új pirulákat írt fel orvosa az elkövetőnek újabb szörnyű tette előtt.