Téboly: templomot robbantanak, majd tüzet nyitnak

NT

2011. december 25., vasárnap 13:32

Újabb robbanás történt Nigériában, ezúttal Jos város egyik templomának közelében – közölte Pam Ayuba kormányszóvivő. Nem ez az első robbanás vasárnap, korábban egy másik templomnál is tragédia történt a karácsonyi mise alatt.

A robbanást lövöldözés követte, s legalább egy rendőr megsebesült. Az még nem világos, hogy a templom volt-e a merénylet célpontja. A robbantás időpontjában karácsonyi misét tartották a templomban.

Nem sokkal korábban a fővároshoz közeli Madala településen, a Szent Teréz-templom belsejében robbant fel egy pokolgép, aminek következtében legalább huszonöt ember vesztette életét.

Nigériában gyakoriak a merényletek és a támadások, amelyeket gyakran tulajdonítanak a Boko Haram nevű helyi iszlamista szektának. Ez a szervezet vállalta magára az ENSZ abujai képviselete elleni augusztusi öngyilkos merényletet, amely 24 életet követelt. Nigéria, Afrika legnépesebb országa élesen megosztott: déli részén a katolikusok, az északin a muzulmánok vannak többségben.

A merényletek elkövetői még nem jelentkeztek, de a gyanú szerint a Boko Haram nevű helyi radikális muzulmán szekta áll a háttérben. Tavaly karácsonykor Jos városában és környékén legalább 80-an vesztették életüket a keresztény templomok elleni robbantásos merényletsorozatban.

A vak és képtelen gyűlölet jeleként ítélte el vasárnap a Vatikán a Nigériában aznap elkövetett merényletet egy keresztény templom ellen. Federico Lombardi, a Szentszék szóvivője kiemelte, hogy a támadást éppen karácsony napján vitték végbe „az emberi élet iránti minden tisztelet nélkül”. A szóvivő azelőtt nyilatkozott az újságíróknak, hogy megérkezett volna a többi támadás híre. A madalai akcióra utalva kijelentette: az még több gyűlöletet és zavart akar kelteni és szítani az országban. Nigéria – minden keresztény felekezetet egybevéve – a hatodik legnagyobb keresztény ország a világon, és a Vatikánt egyre jobban nyugtalanítja, hogy az afrikai államban a vallásközi feszültségek mindinkább fokozódnak. A pápa novemberi benini látogatása során az afrikai iszlám toleráns hagyományát, a muzulmánok és keresztények olykor egy családon belül is békés egymás mellett élését hangsúlyozta.

 

Forrás: MNO,MTI

A szerkesztő ajánlja

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.