Emberségből példát: nevelőt és humoristát díjaznak

Grund

2013. május 15., szerda 09:09

Tényi Sándorné nevelő és Nagy Bandó András költő, író, humorista, előadóművész veheti át az Aphelandra-díjat szerdán Budapesten.

Az azonos nevű alapítvány 2001-ben hozta létre az Aphelandra-díjat azzal a céllal, hogy példaképül állítsanak olyan embereket, akik kiemelkedő munkájukkal, humanizmusukkal kiérdemlik egy-egy közösség, embercsoport megbecsülését. A kitüntetettek személyét a kuratórium titkos szavazással választja ki – közölte az alapítvány.

Tényi Sándorné, a Bice-Bóca Hátrányos Helyzetűek és Nagycsaládosok Egyesülete alapítója és vezetője töretlen lendülettel, lelkesedéssel irányítja a csapatot. Rendkívüli empátiával segíti a nagycsaládosokat és a fogyatékkal élőket, valamint ruhákat és egyéb háztartási eszközöket gyűjt és továbbít a rászorulóknak. Nyaralásokat és programokat szervez, támogatókat keres, lebonyolítja az előkészületeket. Munkájának fontos részét képezi a családok segítése, többek között a szociális támogatások igénylése. Két éve a Móri Kórház-Rendelőintézet Támogató Szolgálatának munkájába is bekapcsolódott, így a fogyatékkal élők napközbeni ellátásában is aktívan részt vesz, orvoshoz viszi őket, korrepetál, törődik velük – olvasható a közleményben.

Nagy Bandó András 1989 év elején három hónapon át segítette a hajléktalanokat, létrehozva az ország első hajléktalanotthonát Budaörsön, egy régi barakképületes laktanyában. Tíz éve a lakásmaffia áldozatává vált háromtagú családnak gyűjtött pénzt, hogy fedél kerüljön a fejük fölé, nemrégiben pedig egy kiskorában megvakult fiú vakvezető kutyájának képzésére kezdett gyűjtésbe.

Thoroczkay Miklósné Luci – aki Montágh Imre utódja volt a Színművészeti Főiskolán – mintegy 100 versét használta fel a gyakorlataihoz a 3 éve megjelent Beszédtechnika könyvében. Király Kata énektanárnő, kórusvezető, tankönyvszerző a készülő új énektankönyvébe 100 versére ír dallamot.

Az Aphelandra egy dél-amerikai növény, amely különleges szépségével és ritka értékével méltán nyerte el a hozzáértő emberek csodálatát. A díjat a korábbi években Szabó Gyula és Halász Judit színművész, Palya Bea énekes, Varga Zoltán kürtművész, Böjte Csaba, a dévai Szent Ferenc Alapítvány vezetője, Kozma Imre, a Máltai Szeretetszolgálat vezetője, Bogyay Katalin kulturális diplomata és Szenczy Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat vezetője, Bényi Ildikó televíziós műsorvezető, Kányádi Sándor író, költő, műfordító, Kerkuska László, a Fejér Megyei Szent György Kórház gyermeksebész főorvosa és Szentmártoni Imre (St. Martin) előadóművész, zeneszerző kapta.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.