Thaiföldi rendező lesz a locarnói filmfesztivál zsűrielnöke

TK

2012. május 10., csütörtök 19:09, frissítve: csütörtök 19:21

Apicsatpong Viraszethakul thaiföldi rendező, forgatókönyvíró, producer és videoművész lesz a 65. locarnói filmfesztivál versenyprogramjában szereplő alkotásokról döntő zsűri elnöke – jelentették be a svájci városban csütörtökön.

„Apicsatpong Viraszethakul mindössze néhány nagyszerű filmmel a világ filmművészetének egyik legjelentősebb alakja lett az utóbbi húsz évben” – indokolta a választást Olivier Pére, a rangos seregszemle művészeti igazgatója.

A thaiföldi művész 2010-ben a legjobb filmnek járó Arany Pálmát vehette át a Bunmi bácsi, aki emlékszik előző életeire című filmjéért a cannes-i filmfesztiválon, ahol már korábban – 2002-ben és 2004-ben – is kitüntették a Blissfully Yours, valamint a Tropical Malady című alkotásaiért. Apicsatpong Viraszethakul eddigi hat nagyjátékfilmje 14 díjat „zsebelt be” nemzetközi mustrákon.

A rendező 1970-ben született, először építésznek tanult, végül Chicagóban, a School of the Art Institute hallgatójaként szerzett mesterdiplomát. 1998 óta sok országban rendezett kiállítást és installációkat.

„Költői, álomszerű műveiben összeköti hazája régi legendáit a világ és a természet érzékelésével, méghozzá új formák és a kortárs művészet filmnyelve révén” – méltatták a locarnói szervezők Apicsatpong Viraszethakult.

A svájci város augusztus 1. és 11. között tartja filmfesztiválját.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.