Tiltakoznak a műemlékvédők

Grund

2012. június 27., szerda 19:11, frissítve: csütörtök 00:14

Nyílt levélben tiltakoztak műemlékvédelmi szakemberek a magyar műemlékvédelem vélt ellehetetlenítése ellen. L. Simon László államtitkár válaszolt nekik.

A nyílt levelet aláíró szakemberek emlékeztetnek arra: a kulturális örökségvédelmi törvény módosítása elveszi a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH), valamint a kormányhivatalok kulturális örökségvédelmi irodáinak építéshatósági jogkörét, csak szakhatóságként vonja be őket az építési engedélyezési folyamatba. A törvénymódosítással való egyet nem értése jeléül Tamási Judit, a KÖH elnöke július 1-jei hatállyal lemondott vezetői munkaköréről.

A nyílt levél szerint a rendszerváltás óta folyamatosan szűkült a műemlékvédelem szervezeti kapacitása és hatóköre. Elsorvasztották a kutatást, tervezést, restaurálást végző részlegeket, felszámolták a közvetlen anyagi támogatásokat. Ezek megszűnésével a beruházói, tulajdonosi érdekek egyre inkább szembekerültek a műemléki értékek fenntartására irányuló közérdekkel.

Mint fogalmaznak: „háttérbe szorult a preventív jellegű tevékenység, beleértve a műemléki értékek feltárását, védetté nyilvánítását, felügyeletét. A műemlékvédelmi szervezet munkája egyre inkább a − többnyire korlátozó, kötelező, büntető jellegű, ezért a tulajdonosoknak ellenszenves − hatósági szerepben üresedett ki.”

A Magyar Nemzet június 26-ai, keddi számában az örökségvédelmi törvény módosításáról is kérdezte L. Simon Lászlót. „Hosszú évek óta folyik a vita az örökségvédők és az építészek között a hatósági jogkörökről. Az építészek nagyon régóta vártak erre a változásra. Ám ez nem jelenti azt, hogy az örökségvédelem szempontjai sérülni fognak: felelős vezető ma Magyarországon nem akar úgy építkezni, hogy szétverje az épített örökséget” – nyilatkozta a kulturális államtitkár.

L. Simon László a nyílt levélre most közleményt jelentetett meg, amelyben hangsúlyozta: az építési hatósági és a kulturális örökségvédelmi hatósági jogkörök szétválasztásával a KÖH visszatérhet a műemlék-felügyelet szakmai alapokon nyugvó ellátásához. A kormány hamarosan döntést hoz az átfogó kulturális örökségvédelmi reform első lépéseként a kulturális örökségvédelmi szakpolitikai stratégia elkészítéséről. L. Simon László szerint a stratégia fő feladata a gazdasági növekedés és a kulturális örökség hosszú távú fennmaradásának biztosítása közti látszólagos ellentmondás feloldása lesz.

A Magyar Távirati Iroda megkeresésére Kálmán Ernő, az Építészek Nemzetközi Szövetségének (UIA) elnökségi tagja, a Magyar Építőművészek Szövetsége volt elnöke elmondta: egyetért azzal a változással, hogy a KÖH a jövőben szakhatóságként működjön, emellett másodfokon eljáró hatóságként képzelné el a hivatal szerepét. Az építész hangsúlyozta: az engedélyeztetési vagy akár már a tervezési folyamatokban is érdemes lenne a reprezentatív hazai és nemzetközi építészszervezetek véleményét figyelembe venni.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.