Több mint kilencezren búcsúztatták a Néprajzi Múzeum régi épületét

MN

2017. december 4., hétfő 18:42, frissítve: hétfő 19:32

Összesen 9200-an vettek részt a december 3-i bezárást megelőző három nap során a Néprajzi Múzeum Kossuth téri épületét búcsúztató programokon – tudósít az MTI.

A legnépszerűbb program a háromféle épületbejárás volt, ahol az épület mellett a múzeum történetével, missziójával, gyűjteményeivel is meg lehetett ismerkedni. Kedveltek voltak a koncertek – például a zárónapon a Tárkány Művek fellépése –, a tematikus tárlatvezetések, de sok érdeklődőt vonzott a múzeum költözéséről szóló kerekasztal-beszélgetés is – közölte a Néprajzi Múzeum.

A látogatók az épülettel mint filmes forgatási helyszínnel is megismerkedhettek az MTA SZTAKI által fejlesztett FilmDestination alkalmazás és játékok segítségével.

Mint felidézték, az esti nyitvatartás külön érdekessége volt a hétvégének: vasárnap 21 órakor a program részeként az őrség az utolsó látogatókkal együtt, prímás kíséretében oltotta le a villanyokat és zárta a kiállításokat, majd a múzeum kapuját.

Mostantól újabb fokozatba kapcsol a költözés előkészítése, és a következő időszakban a kiállítótereket is a tárgyak lefotózására, QR-kóddal való ellátására és csomagolására használhatják majd.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Kemecsi Lajos főigazgató szerint a 9200 látogató jelenléte igazolta a zárófesztivál szükségességét. „Úgy érzem, hogy méltóképpen köszöntünk el átmeneti időre a látogatóktól. Azok a beszélgetések, üzenetek és biztatások, amelyek a napokban a költözésünkre, új helyszínen való megmutatkozásunkra vonatkoztak, megítélésem szerint pozitívan segítik az előttünk álló időszakban felmerülő feladatok megoldását” – idézi a közlemény az intézmény főigazgatóját.

A Néprajzi Múzeum számára a Liget Budapest programban készül új épület az Ötvenhatosok terén; a több százezer darabos gyűjtemény, valamint a restaurátor-műhelyek többsége a Szabolcs utcában 2018 végére felépülő Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központba kerül majd.

Kemecsi Lajos korábban elmondta: az Ötvenhatosok terén felhúzandó épületben helyet kap gyerekmúzeum, modern könyvtár, archívum, konferenciaterem, valamint 2500 négyzetméternyi időszaki és 3000 négyzetméternyi állandó kiállítási tér, míg a Néprajzi Múzeum jelenlegi otthonában az állandó kiállításnak csak 1200 négyzetméter jutott. Az új épület részben fákkal beültetendő teteje a Városliget része lesz – hangsúlyozta a főigazgató.

A Hauszmann Alajos által egykor igazságügyi palotának tervezett, Kossuth Lajos téri épület a Néprajzi Múzeum kiköltözése és átfogó felújítása után ismét bírósági funkciót tölt majd be.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

A rádiumlányok a női emancipáció hősei voltak, de az életükkel fizettek

„Nyald, mártsd, fesd!” – mantrázták az óragyárakban fillérekért dolgozó fiatal nők, akik szinte másodpercenként ettek a sugárzó anyagból.

Pápay György

A körzetek többségében nem tekinthető lefutottnak a választás

Néhány százalékos országos erősödés számos egyéni győzelmet hozhat az ellenzéknek.

Kuthi Áron, Zord Gábor László, Garamvölgyi Flóra

Miért és hogyan hagyták el Magyarországot? Három történet a több százezerből

A sebész, akit alig ismertek meg a gyerekei. Egy kutató, akit a szakmája hajt. A házaspár, amelyik ösztöndíjjal ragadt kint.

Stier Gábor

„Kijev nem írhat minden bajt a háború számlájára”

Az egykor Viktor Janukovics csapatában dolgozó politológus, Koszty Bondarenko nem csalódott a Majdanban, mert nem is várt tőle semmit.