Több munkahelyre számítanak

2012. április 3., kedd 12:23

A munkahelyek bővülését prognosztizálja a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal munkaügyi központja a negyedéves munkaerő-gazdálkodási felmérés adataira hivatkozva.

A tájékoztatás szerint az országosan egységesen lebonyolított negyedéves munkaerő-gazdálkodási felméréshez Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből 1144 gazdálkodó szervezet szolgáltatott adatot. Összességében 3 hónapon belül 2194 fős, míg egy év távlatában 973 fős létszámbővüléssel számolnak a társaságok.

A rövid távú létszámtervek kedvező alakulásában szerepet játszik az is, hogy a felmérésben több olyan gazdálkodó szervezet vett részt, amelyek a közfoglalkoztatásban érintettek, s a munkák kezdete az év ezen időszakára esik.

Elsősorban a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat, a feldolgozóipar, valamint a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás területén lehet a legnagyobb bővülésre számítani.

A munkaügyi központ kedvezőnek ítéli azt is, hogy a kistérségek többségéből rövid és hosszú távon a létszám szinten tartásáról, illetve várható növekedéséről kapott tájékoztatást, a legkedvezőbb adatokat Gönc, Tokaj, Ózd, Edelény és Miskolc körzetében működő nagyobb vállalkozások szolgáltatták.

A negyedéves munkaerő-gazdálkodási felmérés elsődleges célja a cégek várható munkaerő-keresletére történő gyors reagálás, valamint a létszámcsökkentések révén érintett dolgozók mielőbbi munkába helyezésének előkészítése.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében februárban 76 303 állástalant tartott nyilván a kormányhivatal munkaügyi központja, 4145-tel kevesebbet, mint a megelőző év hasonló időszakában. A regisztrált álláskeresők létszáma alapján számított munkanélküliségi arány 26,3 százalék volt az év második hónapjában, miközben az országos ráta 14,6 százalékot tett ki.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.