Több pénzt kapnak a magyar fesztiválok

Tölgyesi

2012. május 4., péntek 15:43, frissítve: péntek 17:22

A Nemzeti Kulturális Alap 772 millió forintot osztott szét a kiemelkedő kulturális értékkel bíró fesztiválok között.

A Kulturális Fesztiválok Kollégiumának 590 millió forintos keretét 182 millió forinttal emelték meg a jövő évi keret terhére, így a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) 772 millió forintot osztott szét a kiemelkedő kulturális értékkel bíró fesztiválok között − jelentette be sajtótájékoztatón L. Simon László.

Az NKA bizottságának elnöke elmondta: 145 fesztivál pályázott több mint 2,3 milliárd forintra. Az NKA kollégiuma 77 pályázatot fogadott el, támogatást kap többek között a Budapesti Őszi Fesztivál, a Bartók+Verdi Miskolci Nemzetközi Opera Fesztivál, a Zempléni Fesztivál, a pécsi POSZT és az Ördögkatlan Fesztivál.

Az Építőművészet és Örökségvédelem Kollégiuma 40 millió forint többletforráshoz jutott. Ebből az összegből restaurálják a fábiánházi, a leveleki és az aranyosapáti görög katolikus templomok ikonosztázionjait, oltárait Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Mindez az NKA és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkárságának közös programjának eredménye, amely a kis falvak turisztikailag és kulturális szempontból is fontos értékeinek megmentését tűzte ki célul.

Az egyházi örökség ápolására, megőrzésére, az épített egyházi örökségek, múzeumok, levéltárak, kulturális intézmények védelmére 2010-ben 48 pályázatra több mint 38 millió, 2011-ben 59 pályázatra mintegy 59 millió forintot ítélt meg az NKA.

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.