Tokaj ad otthont a Crescendo Nyári Akadémiának

Grund

2014. július 25., péntek 14:46

A Sárospataki Református Kollégium felújítása miatt idén Tokajban várja énekes és hangszeres diákjait a 11. Crescendo Nyári Akadémia, amely hétfőtől két héten át mesterkurzusokat és fellépési lehetőségeket kínál a klasszikus és egyházi zene és idén először a jazz területén.

A világ harminc országából – köztük európai országok mellett az Egyesült Államokból, Kanadából, Ausztráliából, Dél-Afrikából, Kínából és Japánból – érkeznek fiatal muzsikusok Magyarországra, hogy neves tanárok segítségével képezzék tovább magukat.

A Crescendo Nyári Akadémia tanári karát világhírű zenekarok szólistái, kamaraművészei és elismert egyetemek tanárai alkotják. A magyar oktatók között vannak Zeneakadémia tanárai, Marczi Mariann és Termes Rita zongoraművész, Pálúr János orgonaművész, valamint Kiss József oboaművész is.
A jelentkezésekből idén is nemzetközi zsűri választotta ki az akadémia több mint 150 résztvevőjét, a mesterkurzusokon idén egy kínai ifjúsági kamarazenekar is részt vesz, de többnyire szólóhangszeresek és énekesek jelentkezését várták.

Új színt jelent a Crescendo-akadémiák sorában a dzsessz megjelenése. Tokajban az új szekciót a Crescendo International dzsessz ágának vezetője, Uwe Steinmetz német szaxofonművész irányítja, de rajta kívül több tanárt is fogadnak, és a kurzusok mellett koncertekkel is készülnek. A diákok egyéni és csoportos órák keretében tekintik át a dzsesszimprovizáció gyökereit és történetét, valamint kapcsolódási pontokat keresnek a világ különböző tájainak improvizált zenéihez.

Az akadémia második hetében rendezik meg a Crescendo Fesztivált, amely a diákoknak számos fellépési lehetőséget ad nyilvános hangversenyeken, opera- és dalesteken, valamint a záró gálahangversenyen. Utóbbi legkiválóbb előadója átveheti a fesztiváldíjat, amely egy európai hangversenymeghívással is együtt jár.
A Crescendo Fesztivál egyik kiemelkedő eseménye lesz Mendelssohn V., Reformáció szimfóniájának bemutatása a zenekari kurzus zárókoncertjén. A darabot Vass András karmester tanítja be a Crescendo Nyári Akadémia Szimfonikus Zenekarának.

A bázeli székhelyű Crescendo International keresztény klasszikus és dzsesszzenészek nemzetközi mozgalma, így természetes, hogy a magyarországi Crescendo-akadémián is lesznek lelkiségi programok. „Szeretnénk Istent dicsőíteni, nyitott, szeretetteljes légkörben. Minden napot közös áhítattal kezdünk, este pedig kiscsoportos beszélgetéseket szervezünk, elsősorban a művészeket érintő témákban: hogyan lehet tisztán élni, jó művésznek lenni, nem felőrlődni az állandó versenyben. Emellett katolikus misék és református istentiszteletek is a program részét képezik, augusztus 2-án pedig »kreatív istentiszteletet« tartunk a tokaji református templomban” – mondta el a távirati irodának Timothy Bentch amerikai tenor, az akadémia egyik alapítója és művészeti vezetője.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Bár a programok zöme idén Tokajban lesz, a sárospataki törzsközönségről sem feledkeznek meg a szervezők. Augusztus 6-án a Szent Erzsébet-házban tartanak kamarakoncertet, augusztus 10-én pedig a Zempléni Fesztivál keretében a Rákóczi-várban lép föl a tavalyi akadémia egyik felfedezettje, Jovana Raljic bosnyák hegedűművész.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.