Toldi várja a debreceni csemetéket

LM

2012. május 27., vasárnap 16:05

Toldi-panoptikummá alakították át a debreceni vidámpark egyik legrégebbi nevezetességét, az elvarázsolt kastélyt, a gyermeknap alkalmából vasárnap megnyitott interaktív tárlat Debrecen és az erdélyi Nagyszalonta egyéves közös kulturális projektjének része.
Nem komcsi és nem is egynapos ünnep a gyermeknap; alapvető félreértéseket tisztáz az MNO összeállítása.

A két város közös uniós finanszírozású programja Nagyszalonta szülötte, Arany János életének és munkásságának állomásait állította középpontba, kiemelt célként megjelölve az irodalmi turizmus fejlesztését. Az elmúlt egy évben a két település közösen jelent meg turisztikai kiállításokon,  és több utazást is szerveztek iskoláscsoportoknak.

Pajna Zoltán, Debrecen alpolgármestere vasárnap a debreceni vidámparkban tartott megnyitón kiemelte: akárcsak a Toldi, úgy most a Toldi-panoptikum is pályázat útján születhetett meg. Ehhez a város 27 millió forintot nyert – ismertette.

A kiállításon a gyerekek játékos formában ismerhetik meg Arany János egyik leghíresebb művét: le kell tudni nyomniuk a szarvánál fogva a szürkemarhabikát, mozgásérzékelős szobában virtuálisan állhatnak ki a cseh vitéz ellen, korhű jelmezekbe bújhatnak és videoanyagokat nézhetnek meg a Toldi leghíresebb jeleneteiről. Az egymásba nyíló termek mindegyikében két-két tv-képernyő is fogadja a viaszbábuk közé érkező gyerekeket, akik már a sajtóbejárás idején is hosszú sorokban kígyózva vártak a bejutásra.

A panoptikum termeit végigjárva a látogatók öt kérdésre felelhetnek egy információs terminálon a művel kapcsolatban. Ha helyesen válaszolnak, fényképet készíttethetnek magukról, eldönthetik, hogy Nagy Lajos korának harci öltözékei közül melyiket viselik. Az elkészült fotót már a helyszínről elküldhetik e-mailben maguknak és barátaiknak.

Nagy Sándor Tibor, a vidámparkot fenntartó Nagyerdei Kultúrpark igazgatójának közlése szerint az elvarázsolt kastélyhoz hasonlóan a Toldi-panoptikum is a park „zászlóshajója” marad.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.