Tormay Cécile-ről higgadtan

rKissNelli

2012. október 7., vasárnap 21:31, frissítve: hétfő 12:00

Nem biztos, hogy szerencsés a Bujdosó könyvet a Tormay Cécile-életmű középpontjába állítani – véli Szegedy-Maszák Mihály irodalomtörténész. A Magyar Művészeti Akadémia hétvégi Tormay Cécile-konferenciája a higgadt mérlegelés jegyében próbálta elhelyezni az írónőt a magyar kánonban.

A Tormay Cécile szerkesztette Napkeletet sem a Nyugat ellenében, inkább mellette kellene értelmezni – hangzott el a konferencián, amelynek középpontjában Tormay Cécile irodalmi értéke állt, de azért szó esett a történelmi kontextusról, Tormay politikai szerepéről, a női irodalom század eleji helyzetéről és a Napkeletről, amely szellemi műhelyként egyáltalán nem volt jelentéktelen. A teljes irodalomképünkhöz biztosan hozzátartozik, ahogy Tormay írói és irodalomszervezői tevékenysége is. „A Nyugat-nemzedékkel nemcsak annyiban volt rokon, amennyire egy nemzedék tagjai elkerülhetetlenül rokonok szoktak lenni, ha tehetségesek” – írta róla annak idején Szerb Antal. A regényeknél jóval kevesebbet emlegetett Tormay-novellákban Jókai Anna író is talál párhuzamokat számos nyugatossal.

„A Nyugat-nemzedékkel nemcsak annyiban volt rokon, amennyire egy nemzedék tagjai
elkerülhetetlenül rokonok szoktak lenni, ha tehetségesek” – írta róla annak idején Szerb Antal


A középpontban mégis inkább a regények – a két legjelentősebb, A régi ház és az Emberek a kövek között – állnak. A  Szegedy-Maszák szerint nem volna szerencsés, ha a Bujdosó könyv naplójegyzeteit helyeznénk ebbe a középpontba. Már csak azért sem, mert az írónő későbbi cselekedeteiből és megnyilatkozásaiból úgy tűnt, megváltoztatta a véleményét. Az életrajzi adatokból tudjuk, hogy nem szimpatizált a halála előtti években már vészesen közeledő nemzeti szocializmussal, és egy új háború gondolata is riasztotta. Kapcsolatait az írókollégák támogatására használta, személyválogatás nélkül – ezt a szolidaritást Szerb Antal is javára írja –, és Szegedy-Maszák elmondása szerint a numerus clausus idején külföldi ismeretségek révén juttatott olaszországi tanulmányi lehetőséghez olyan zsidó fiatalokat, akik Magyarországon nem kerülhettek egyetemre. A Bujdosó könyvben megjelenő antiszemitizmus nyilván elítélendő, de nem biztos, hogy jót tesz Tormay irodalmi megítélésének, ha csak ez foglalkoztatja a közvéleményt, és mondjuk A régi ház pontos jellem- és kapcsolatrajzai, egyedi Budapest-képe vagy az Emberek a kövek között egészen más társadalmi környezetben játszódó szerelmi története, amiről Anatole France is dicsérően szólt.

Tormay az általa szerkesztett Napkelet folyóiratban is igyekezett megőrizni a nyitottságot. Induló szerzők fórumaként is jelentős volt a lap, sokat publikált itt Németh László, és az erdélyi irodalom számára is fontos magyarországi publikációs lehetőségeket adott a Napkelet: itt közölték például Áprily Lajos Tavasz a házsongárdi temetőben című versét, a Napkelethez köthető az erdélyi falukutató mozgalom magyarországi megismertetése, a néprajztudomány szempontjából is jelentős fórum volt, amelyet – szintén elhangzott egy előadásban – talán nem a Nyugat ellen, hanem mellette kellene értelmeznünk, és talán Tormay Cécile irodalmilag értékes műveinek is meglehet valahol a helye a hazai kánonban.

Tormay Cécile Itáliában

Forrás: Tormaycecile.com

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.