Törőcsik Mari életműdíjat kap

Grund

2012. május 14., hétfő 16:21, frissítve: hétfő 16:38

Az idei Erdélyi Nemzetközi Filmfesztiválon Törőcsik Mari, Geraldine Chaplin színművész, Claude Lelouch francia filmrendező és Ion Caramitru színész, a Román Színházi Szövetség elnöke életműdíjat kap. A fesztivált június 1. és 10. között rendezik meg.

A magyar színésznő tiszteletére levetítik a Makk Károly által rendezett Szerelem című filmet. Az alkotás 1971-ben elnyerte a cannes-i filmfesztivál zsűrijének nagydíját, Törőcsik Mari pedig különdíjat kapott alakításáért. A június 1. és 10. között zajló filmes mustra közönsége láthatja a 74 éves Claude Lelouch Egy férfi és egy nő című filmjét is, amely 1966-ban meghozta a rendezőnek a világsikert. Lelouchnak ez az alkotása Arany Pálma-díjat kapott Cannes-ban és két Oscar-díjat is elnyert.

Törőcsik Mari az örökzöld Körhintában              

Fotó: wikipediaAz életműdíjakat a június 9-i gálarendezvényen adják át a szervezők. Előző években Kolozsváron olyan szakmabeliek vehették át ezt a kitüntetést, mint Michael York, Wim Wenders, Claudia Cardinale, Catherine Deneuve, Franco Nero és Vanessa Redgrave.

Az idei TIFF-en is megrendezik a Magyar Film Napját: levetítik Fliegauf Bence Csak a szél, Elek Judit Visszatérés című filmjét, valamint a Magyarország 2011 című szkeccsfilmet. a rövid epizódokból álló alkotás egyes részeit Jeles András, Kocsis Ágnes, Török Ferenc, Szabó Simon, Mészáros Márta, Forgács Péter, Siroki László, Pálfi György, Fliegauf Bence, Salamon András és Jancsó Miklós rendezte.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.