Nem vetítik az antiszemita francia humorista filmjét

Grund

2012. május 25., péntek 20:20, frissítve: péntek 20:56

A cannes-i filmvásár szervezőinek a kérésére törölték a holokauszttagadásért és antiszemita kijelentéseiért már többször elítélt francia humorista, Dieudonné első filmjének vetítését.

A filmfesztivállal egy időben tartják Cannes-ban a világ legnagyobb filmvásárát, amelyen több mint négyezer produkciót kínálnak eladásra. A filmvásár technikai személyzete a másnapi vetítések előkészítésekor hétfőn este vette észre, hogy a Documentary and Experimental Film Center (DEFC) elnevezésű iráni forgalmazó egy antiszemita film, a Yahod Setiz bemutatását tervezte, amelynek rendezője a francia Dieudonné. A filmvásár igazgatója a vetítés törlését kérte az irániaktól, akik azonnal eleget tettek a kérésnek. „A szabályzatunk kimondja, hogy a közrendet vagy a vallási meggyőződést sértő filmeknek nincs helye nálunk, ahogyan a pornófilmeknek és az erőszakra uszító filmeknek sincs” – mondta a Le Monde-nak Jérome Paillard, a filmvásár igazgatója. A kilenc nap alatt – részben iráni támogatásból – forgatott filmet nem szánták moziforgalmazásra, azt csak a Dieudonné különböző programjaira előfizető netezők tölthetik le a világhálóról. A film egy olyan filmforgatásról szól, amelynek főszereplője egy alkoholista és erőszakos antiszemita férfi, aki náci tisztnek öltözik egy álarcosbálon. A holokauszttagadó Robert Faurisson önmagát játssza a filmben. A rasszizmus és antiszemitizmus elleni nemzetközi liga (LICRA) bírósághoz fordult annak érdekében, hogy a filmet ne lehessen DVD-n terjeszteni, illetve azért, hogy a YouTube-ra feltöltött előzetest letiltsák. A videó egyébként már a bíróság döntése előtt lekerült a megosztó portálról.A szerkesztő ajánlja

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.