Történelmi pillanat volt a kolozsvári István, a király

2013. augusztus 27., kedd 16:47, frissítve: szerda 21:18

Mintegy ötvenezer ember gyűlt össze a kolozsvári Főtéren, hogy láthassa az István, a király rockoperát Zsuráfszky Zoltán rendezésében. Mondják, a tér 1942 óta nem látott ekkora ünneplő tömeget. Jelen volt a közszolgálati média stábja is, remélhető, hogy a televízió minél előbb bemutatja a kolozsvári előadást. hogy itthon is részesei lehessünk e nem mindennapi eseménynek.

Könnyes szemmel énekelte az ötvenezres, fegyelmezett tömeg a színészekkel a magyar, majd a székely himnuszt. Amikor a húszméteres magyar zászlót felhúztuk a színpadon a záróképben, felhördültek. Igazi katarzis volt – tudósította lapunkat vasárnap éjszaka az előadás egyik résztvevője. Hétfőn a rockopera címszereplője, Feke Pál is lelkesen mesélt az előadásról. – Hihetetlen élmény volt!  Még sosem énekeltem ekkora közönség előtt. Történelmi pillanat volt az előadás, Kolozsvár főterén még sosem játszották az István a királyt. Újra együtt voltunk A Társulat csapatával – éveken keresztül játszottuk az Istvánt –, most Zsuráfszky Zoltán rendezésében egy teljesen új előadást mutattunk be.

– Új díszlettel, Zsuráfszky temperamentumához szokottan egy nagyon dinamikus, táncjelenetekben bővelkedő előadást. Elképesztő volt a közönség: a színpadon a zsigereinkben éreztük, hogy akarják, szeretik, ott vannak velünk. A második felvonástól küszködtem a könnyeimmel. Amikor elkezdtem mondani, Király vagyok, Uram, a Te akaratodból, üvöltött a közönség, szinte nekem is üvöltve kellett mondanom a szöveget, annyira a hatása alá kerültem a semmihez sem hasonlítható estének – nyilatkozta Feke Pál lapuknak.

Fotó: Bíró István / MTI

A Kossuth-díjas koreográfus-rendező, Zsuráfszky Zoltán évtizedek óta részese a produkciónak. – Már 1983-ban táncosként vettem részt a királydombi előadásban, a jubileumi István, a király koreográfusa voltam, Szörényi Levente engem kért fel az Árpád népe megkoreografálására is – mondta el lapunknak. – Amikor a mostani rendezésre felkért Rosta Mária producer, nagyon büszkén elvállaltam a munkát.

Eredetileg úgy volt, hogy a Vajdaságban, Felvidéken, Kárpátalján is fellépünk, végül a Kolozsvári Magyar Napok szervezői, Gergely Balázsék bíztak meg azzal, hogy Kolozsvár Főterén, a Mátyás-szobor alatt, a Szent Mihály-templomnál mutassuk be a rockoperát. A darab esszenciáját szerettem volna színpadra vinni, nem kortárs, hanem történelmi rockoperaként, történelmünk első hőseivel, akik mindenképpen tiszteletet érdemelnek. Szent István nem egy pipogya, puhány alak volt, hanem karakteres jellem, aki népét vezette, Boldog Gizella sem volt romlott vérű fehérnép: zárdában nevelték magyar királynénak.

Csupa jó hanggal, jó táncosokkal – Zsuráfszky Zoltán az előadás sikerének egyik kulcsaként ezt nevezte meg. – Történelmünkkel, hitünkkel nem lehet tréfálni – nyilatkozta a rendező.

Fotó: Bíró István / MTI

– Mátyás király, Dózsa György, Széchenyi, Kossuth, Petőfi; csakúgy, mint István királyunk vagy Koppány: történelmi hőseink, akikben hinni lehet és sokan hiszünk is bennük. Nem akartam senkit sem meghökkenteni vagy felháborítani: nem szabad az emberek érzelmeivel játszani, ezt a nemzeti rockoperát nem szabad megbecsteleníteni.

A kolozsvári előadáson jelen voltak az erdélyi magyar pártok képviselői, Tőkés László püspök, Kolozsvár polgármestere, Emil Boc, több magyar – művészi és politikusi – delegáció, elsősorban Balog Zoltán miniszter és Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős államtitkár. – Ez az előadás összehozta az embereket, politikusokat, magyarokat és románokat. Széthúzás helyett közösséget teremteni: ez a legtöbb, amiről egy művész álmodhat – vélte a rendező.

Békéscsabán újra látható lesz a rockopera
Az István, a király rockopera bemutatójával kezdi a 2013/2014-es évadot szeptember 27-én a Békéscsabai Jókai Színház a Montmartre-i ibolya című operett helyett – jelentette be Fekete Péter, a színház igazgatója kedden.

A történelmi rockopera Szent István téri előadása Zsuráfszky Zoltán rendezésében fergeteges sikert aratott augusztus 20-án Békéscsabán, és öt nappal később, augusztus 25-én Kolozsváron is több tízezer embert vonzott – idézte fel az igazgató a sajtótájékoztatón.

A műsorváltozást Fekete Péter a közönség visszajelzéseivel indokolta, szerinte a szakma részéről is többen jelezték igényüket a darab kőszínházi bemutatójára. Kiemelte: a szabadtéri előadás rendezője, a Honvéd Táncegyüttes művészeti vezetője, Zsuráfszky Zoltán adaptálja a rockoperát a Jókai Színház nagyszínpadára a bemutatóhoz hasonló szereposztásban.

Megegyeztek a Zikkurat ügynökség vezetőjével, Rosta Máriával arról is, hogy a hiányzó szerepeket a társulat tagjai éneklik. Terveink szerint a táncos jeleneteket is döntően a színház és a helyi tánciskola művészei adják elő – fogalmazott az igazgató.

Hozzáfűzte: a bérletes nézők a szeptemberre tervezett Kálmán Imre–Julius Branner–Alfred Grünwald Montmartre-i ibolya című operettet később láthatják. A színház kész arra is, hogy egy másik színház vendégjátékaként hozza el Békéscsabára a három felvonásos operettet. Az előadásban szereplő színészek, rendezők, díszlettervezők és más munkatársak érdekei nem sérülnek, új feladatokat, szerepeket kapnak – magyarázta Fekete Péter.

 

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.