Tovább bonyolódhat Kertész Imre hagyatékának ügye - Magyar Nemzet

Tovább bonyolódhat Kertész Imre hagyatékának ügye

2018. március 18., vasárnap 16:04, frissítve: vasárnap 16:28

Úgy tűnik, Kertész Imre örökségéhez méltatlan vitákon és elkeseredett harcokon át vezet az út. A 2016. március 31-én elhunyt irodalmi Nobel-díjas alkotó örökségének feldolgozása és elhelyezése jókora vihart kavart az elmúlt másfél évben.

Kertész írói hagyatékának jelentős részét még életében a Berlini Művészeti Akadémiára bízta, a fennmaradó dokumentumok azonban az özvegyével, a 2016 őszén elhunyt Kertész Magdával kötött szerződés értelmében a magyar államra szálltak. A kormány 2016 decemberében bízta meg a Schmidt Mária vezette Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványt a Kertész Imre Intézet létrehozásával, amely az írói hagyaték gondozásáért és az írói emlék ápolásáért felel.

A Litera.hu vette észre, hogy a német Der Tagesspiegel című lap hosszabban foglalkozott Kertész Imre hagyatékával: állításuk szerint Kertész Magda első házasságából született fia, T. Sass Márton keresetet nyújtott be a Kertész Imre Intézet ellen, ebben érvénytelenítené az állam és édesanyja közötti szerződést. Ha sikerrel jár, ő rendelkezhetne – az ingó és ingatlan vagyon mellett – Kertész Imre szellemi hagyatéka fölött is. A cikk hangsúlyozza ugyanakkor, Kertész sosem ápolt jó viszonyt T. Sass Mártonnal, külön kérése volt, hogy az örökség ne kerüljön a férfi kezére.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.03.17.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.