Ugrin Gábor nyolcvanéves

A „megszállott karnagy” sok ezer fiatalt vezetett rá a zene szeretetére

Kiss Eszter Veronika

Kiss Eszter Veronika

2012. március 13., kedd 13:25, frissítve: kedd 15:48

Néhány nagy műhelye és zenepedagógusa maradt a harmadik évezred elejére a kodályi éneklő magyar ifjúságnak és a hazai kóruséletnek, és ezek közül az egyik legkiemelkedőbb Ugrin Gábor karnagyhoz és az általa vezetett együttesekhez kötődik.
Ugrin Gábor nyolcvanéves, és ez a nyolcvan év nem múlt el nyomtalanul: örökre a magyar zenetörténet részévé tette a számtalan kórus élén dolgozó karnagyot, a módszertantanárt, a zenepedagógust, aki mindezért megkapta a Liszt- és Kodály-, valamint a szakmai körökben rendkívül rangos Bartók–Pásztory díjat.

Ha a nevét említjük, a legtöbben az általa alapított és mai napig vezetett Ifjú Zenebarátok Kórusára asszociálnak, de sokan énekeltek nála a Fővárosi Énekkarban, az Állami Énekkarban, illetve a Veres Pálné Gimnáziumban is. Jómagam a Bartók konzi kórusában koptattam keze alatt a padokat. Nem túlzás azt állítani, hogy legszebb zenei élményeim közül számos ezekhez a próbákhoz kötődik, és biztosan állítom, hogy Ugrin Gábor karnagyként eltöltött évtizedei alatt sok ezer fiatal érzett hasonlóan, és érez ma is.


Megszállott, a zene megszállottja, aki még egy szólampróbán sem elégszik meg a maximumnál kevesebbel. Értékes hangképzési tanácsai, frazeálási útmutatásai még a nagy tömegben is tudnak személyeset mondani, lendületes próbái mindig garanciát jelentenek a szívhez szóló, élményszerű koncertekhez. Ezekből számos emlékezetes, általa vezényelt mű felvétele megtalálható a világhálón, de munkássága emlékét őrzi kilenc gimnáziumi tankönyv és hét hanglemez is.

Ő még ahhoz a pedagógusgenerációhoz tartozik, amely puszta megjelenésével tiszteletet parancsol: tudása, tapasztalata, embersége olyan sugárzó, hogy öröm és megtiszteltetés az irányítása alatt énekelni. Ha valaki, hát ő igazán sokat tett azért, hogy Kodály kérése-kívánsága teljesüljön: „legyen a zene mindenkié!”

A szerkesztő ajánlja

Lándori Tamás

Nem tűnt őrültnek a tornyospálcai apagyilkos

A helyiek azt beszélik, új pirulákat írt fel orvosa az elkövetőnek újabb szörnyű tette előtt.

Vég Márton

Orbán és Soros egy csapatban játszik? „Soros-szervezetet” pénzel a BM

Több millió forint állami pénzt kapott egy menekülteket segítő szervezet, amely tagja a milliárdos civil hálózatának is.

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.