Új életet kezd a Bárka

Grund

2012. június 1., péntek 12:50, frissítve: péntek 12:57

Megkezdődhet a Bárka Színház és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) együttműködése: a napokban 70 millió forintos kulturális támogatásról írnak alá szerződést, a közös munkát pedig három fő területen képzelik el.

A Bárka Színház társulata az egyetemisták számára a színházban drámafoglalkozásokat fog tartani, részt vesz a retorikai képzésben és otthont ad az egyetemi színpadnak is.

– Amennyiben az egyetemen belül a hallgatók részvételével megalakulna egy társulat, nevezzük egyetemi színpadnak, annak szakmai hátterét a színház biztosítaná. Az előadásaik színpadra állításában segítene, a technikai hátteret biztosítaná a Bárka Színház. Ha megtaláljuk a szakmai felületeket, és ezeket jól tudjuk működtetni, akkor nem alárendeltségi, hanem mellérendeltségi viszonyban tudunk együttműködni az egyetemmel. A Bárka középiskolások számára 2008 óta tart drámafoglalkozásokat, ezeket most az egyetemisták életéhez, igényeihez fogjuk igazítani – nyilatkozta Seress Zoltán igazgató a távirati irodának.Természetesen a színház függetlenségét megtartva, saját állandó társulatával működik tovább, az előadó-művészeti törvénynek megfelelve évente meghatározott számú bemutatóval, előadással.

Az eddig kerületi fenntartású színházat a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) az eredeti tervek szerint 2012 márciusában vette volna át, azonban ezt pontos jogszabály hiányában egyelőre nem tudta megtenni. Az idei költségvetésben az egyetem már megkapta a Bárka további finanszírozásához szükséges forrást, azonban a tulajdoni helyzet rendezéséig nem tudott közvetlenül támogatást folyósítani a színháznak.

A jogszabályi keretek megteremtésével már lehetőség van arra, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem a 70 millió forintos fenntartói támogatást – kulturális támogatásként – a színház számára hozzáférhetővé tegye. Az erről szóló szerződést napokon belül megkötik. A Józsefvárosi Önkormányzat a korábban megkötött közszolgáltatási szerződés alapján december 31-ig támogatja a színházat. Az új helyzet 2013. január 1-jétől áll fel, de az együttműködés az egyetemmel már ősszel elindul. Az ebben az évben az egyetemtől kulturális támogatásként kapott 70 millió forint mellett az önkormányzattól 60,3 millió forintot, állami támogatásként pedig 105,1 millió forintot kap a színház.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.