Új helyszínen jubilál a Csángó bál

Kiss Eszter Veronika

Kiss Eszter Veronika

2016. január 30., szombat 18:28, frissítve: vasárnap 10:52

Szombaton története huszadik alkalmához érkezik a Csángó bál, amelyet korábban a Petőfi Csarnokban rendeztek meg a farsangi szezon idején, nem titkoltan azzal a céllal, hogy igényesen, ám szórakoztató formában hívják fel a figyelmet a moldvai magyarságot fenyegető kedvezőtlen társadalmi és politikai folyamatokra: az asszimilációra, az elvándorlásra, az anyanyelvhasználat nehézségeire.

De az olyan pozitív eseményekre, értékekre is, mint a magyar nyelv oktatásának kezdeményezése, a hagyományőrzés fontosságának tudatosulása, mindarra a kincsre, amelyet rendkívül archaikus formában őrzött meg ennek a Kárpát-medencén kívülre került magyar népcsoportnak a néphagyománya.

A gyimesi csángók a Kárpát-medence szélén, az ezeréves határ mellett élve ezeket a negatív folyamatokat csak kisebb mértékben tapasztalják, hiszen náluk az iskolai oktatás a legtöbb helyen még magyar nyelven folyik, ugyanakkor a Bákó megyéhez csatolt településeken már megindult az asszimiláció, a román betelepítés. A Csángó bálon való részvételüket ezenkívül elsősorban az indokolja, hogy a moldvai és a csángó kultúra ezer szállal kapcsolódik egymáshoz. A szombati esemény fővédnöke Áder János köztársasági elnök, a megnyitóbeszédet Trócsányi László igazságügyi miniszter tartja.

Petrás Mária kerámiáit is kiállítják

A színpadi műsor, amely hosszú ideje egy-egy tematika mentén foglalja össze a csángó néphagyomány különböző területeit, a szokásokat, a népzenét és a táncot, most az elmúlt húsz év legjobb színpadi műsoraiból válogat, azokra is emlékezve, akik már nem lehetnek közöttünk.

A SYMA rendezvénycsarnokban fellép Antal Tibor, Bálint Erzse, Benke Róbert, Bolya Mátyás, Hodorog András, Kicsi Kóta Károly, Legedi László István, Nyisztor Ilona, Petrás Mária, Roman Stefan, Szokolay Dongó Balázs, Tímár Jánoska és Tímár Viktor, továbbá a Dresch Quartet, a Fanfara Complexa, a Kőketánc gyermektáncház, a Naskalat zenekar, a Somos, a Szigony és a Tázló együttes, a Válaszút táncegyüttes és a Zurgó együttes. A Visszapillantás mottóval készült műsort több helyszínen zajló, hajnalig tartó táncház követi, amelynek része lesz népdaltanítás, tánctanítás, ezekben a hagyományőrző csoportok is közreműködnek.

A bálhoz kiállítás is kapcsolódik: a tárlat a Prima Primissima díjas Petrás Mária keramikus alkotásait mutatja be, Diósi Felícia Csángó élet című könyvét pedig Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke ismerteti. A bálon adják át a Petrás Incze János-díjat, amelyet Lászlófy Pál, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének tiszteletbeli elnöke vehet át.

A bált megelőzően Fülöp Attila Zappa A moldvai csángó magyarok táncai szakmai szemmel címmel tart előadást, és gasztronómiai bemutató is lesz jellegzetes csángó ételekkel. A bál az esti kezdésből fakadóan elsősorban a felnőtteknek szól, a gyermekeknek délután szervezik meg a bálhoz kapcsolódó Kőketánc gyermektáncházat.

A népzene ünnepe a Müpában
A táncháztól a világzenéig – a népzene ünnepe a Müpában címmel immár kilencedik alkalommal állítják fókuszba a néphagyományt a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, ahol holnap este fél nyolckor a Téka, a Khamoro Budapest Band, a Dresch Misi Vonós Quartet, a Fókatelep, a Cimbalom Duó, Vizeli Balázs, Dresch Mihály, Tintér Gabriella és zenekara, valamint a Babra képviseli az autentikus dallamoktól a feldolgozásokig ívelve a műfajt.

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kicsit kívülre kellett szorítani a színészt

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.