Új korszak jön

NT

2011. december 9., péntek 23:20

A SpaceX kaliforniai űrvállalkozás 2012. február 7-én indítja el a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) Dragon nevű űrhajóját, amely teherszállító feladatot lát el – közölte pénteken az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA.

„Ez az új kereskedelmi teherszállítás korszakának nyitánya” – jelentette ki Lori Garver, a NASA igazgatóhelyettese. Az űrhivatal ugyanakkor jelezte: a Cape Canaveralban tervezett fellövés időpontját céldátumként kezeli.

A SpaceX volt az első magánvállalat, amely egy évvel ezelőtt képes volt űrhajót Föld körüli pályára állítani, majd biztonságosan visszahozni. Az ISS kiszolgálását jelenleg orosz, európai és japán űrhajókkal látják el. Az Egyesült Államok az űrsiklóflottájának nyugdíjazása után a magánszektorhoz fordult segítségért, több száz millió dollárral támogatva annak fejlesztéseit.

A SpaceX kaliforniai űrvállalkozás Dragon nevű űrhajója.
A SpaceX kaliforniai űrvállalkozás Dragon nevű űrhajója
Fotó: http://www.spacex.com

 

A Dragon semmilyen létfontosságú ellátmányt nem szállít az ISS-re, így a dokkolás esetleges kudarca semmilyen kockázattal nem jár. A SpaceX azt reméli, hogy 2014-ben már űrhajósokat is feljuttathat majd az ISS-re, a NASA addig kénytelen az orosz Szojuz űrhajókon helyet bérelni az asztronautái számára. „A SpaceX-nek minden lépése azt szolgája, hogy személyzetet szállítsunk fel a világűrbe” – jelentette ki pénteken a cég elnöke, Gwynne Shotwell.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.