Újabb egymilliárdért jön haza a sámándob

A kormány döntése értelmében Karcagon építik újjá a milánói expó magyar pavilonját

Ficsor Benedek

Ficsor Benedek

2016. augusztus 25., csütörtök 17:10

Hosszas huzavona után mégis Karcagon építik fel újra a 2015-ös milánói világkiállítás magyar pavilonját, a sámándobot – derült ki a szerdai Magyar Közlönyből. Mint ismert, a hányattatott sorsú épület eredetileg Szombathelyre került volna, később a kormány Karcag városa mellett tette le a voksát, ám a hivatalos határidőig nem bontották le a pavilont Milánóban, ezért sokáig úgy tűnt, a sámándob Olaszországban marad. Annál is inkább, hiszen az olasz fél felkérte a magyar kormányt, bocsássa rendelkezésére az épületet.

„Kudarc a kormány médiapolitikája”

Ezt maga Szőcs Géza írta a Heti Válaszban – de esszéjében kitért Esterházy Péterre, a magyar bürokráciára, a migrációra, a Ligetre és a Sámándobra is, amellyel kapcsolatban hangulatkeltésről írt.

Szőcs Géza, a milánói magyar kiállításért felelős kormánybiztos akkor úgy nyilatkozott lapunknak, a döntés legkésőbb február végéig megszületik, ám a végső szót csak tegnap mondták ki. Ennek értelmében a sámándob hazaköltözik, és a kunsági városban a magyar történelem sztyeppei, lovas hagyományait mutatja majd be.

A pavilonnal kapcsolatos feladatok irányítását, továbbá a bontás, a hazaszállítás és az újraépítés lebonyolítását a százszázalékos állami tulajdonban lévő Carpathia Kft., illetve a jogutódja, a Kárpátok-Alpok Zrt. végzi. Mint azt korábban megírtuk, utóbbi cég felügyelőbizottságában Vitézy András egykori BÁV-vezérigazgató mellett helyet kapott Nógrádi György megtépázott hírnevű „biztonságpolitikai szakértő” is, illetve hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. tavaly év végén 1,4 milliárd forintot pumpált a pavilonért felelős részvénytársaságba.

A határozat szerint Karcag ingyen bocsájtja a Kárpátok-Alpok Zrt. rendelkezésére a területet, ahol a pavilon újra felépülhet, és természetesen minden, az építéshez szükséges engedélyt is ki kell adnia a városnak. Emellett az infrastruktúra – áram, víz, gáz, utak, parkoló, buszmegálló – kiépítéséért is a helyi önkormányzat a felelős. Az ezekre vonatkozó megállapodásokat szeptember 15-ig alá kell írniuk a feleknek. A kormány a feladatokra az eddigieken túl további egymilliárd forintot fordít.

Ne feledjük, az idei költségvetésben már szerepel egy több mint egymilliárdos tétel a pavilon hazaszállítására. És ez már csak a hab a tortán, hiszen a világkiállítás magyar részvételére összesen csaknem 6 milliárd forintot költött az állam. Sőt, ahogy arról lapunk beszámolt, hiába ért véget az expó tavaly október 31-én, a pavilonra 2016-ban is milliókat költött az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A mostani döntés pikantériája, hogy a világkiállítás szabályzata szerint minden résztvevő országnak május 31-ig kellett elbontani a pavilonját és az eredeti állapotba visszaállítania a területet. Ennek már nem tudunk megfelelni, ami nem is lenne baj, ha az olasz kérésre a sámándob maradna Milánóban. „Matteo Renzi olasz miniszterelnök tavaly novemberben jelentette be, hogy a világkiállítás helyszínét 1,5 milliárd euróból (450 milliárd forint) tudományos kutatóintézetté alakítják. A magyar pavilon a beruházás részeként az Olasz Technológiai Intézet egy részlegének adna otthont” – mesélt büszkén a felkérésről lapunknak Szőcs Géza még februárban.

Szerettük volna megtudni, hogy ezek után milyen feltételekkel hozza haza a kormány az épületet, azonban Szőcs Géza kormánybiztost nem értük el, a Miniszterelnökség pedig egyelőre nem reagált a megkeresésünkre.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.08.26.

A szerkesztő ajánlja

Lándori Tamás

Nem tűnt őrültnek a tornyospálcai apagyilkos

A helyiek azt beszélik, új pirulákat írt fel orvosa az elkövetőnek újabb szörnyű tette előtt.

Vég Márton

Orbán és Soros egy csapatban játszik? „Soros-szervezetet” pénzel a BM

Több millió forint állami pénzt kapott egy menekülteket segítő szervezet, amely tagja a milliárdos civil hálózatának is.

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.