Újra színpadon az Alekszandrov-együttes

Stier Gábor

Stier Gábor

2017. február 17., péntek 16:46

Új összetételében először adott koncertet a tagjainak egyharmadát december végén Szocsi partjainál légi katasztrófában elveszítő Alekszandrov-együttes.

A megújult összetételű csapat az orosz hadsereg színházában lépett fel, február 23-án a hadsereg napján pedig a Bolsojban ad koncertet. Az együttes az eredeti tervek szerint tavaszi turnéját sem mondta le, s már megkezdődött a jegyek árusítása a május 28-i budapesti koncertre is.

A megújult együttes első előadását megnyitva a védelmi miniszter helyettese Nyikolaj Pankov hangsúlyozta, hogy a december 25-i tragédiában odaveszett tagok emlékét a kollektíva mindörökké megőrzi, az élet azonban megy tovább, s a legfontosabb most e különleges együttes megőrzése volt.

Az Orosz Hadsereg Alekszandrov Akadémiai Ének- és Táncegyüttesének 186 tagjából 64, köztük a művészeti vezető veszett oda december 25-én a szíriai Latakiába tartó Tu–154-es katasztrófájában. Az együttes kórusa a Szíriában állomásozó orosz katonák előtt lépett volna fel, a gép azonban 92 utassal a fedélzetén Szocsiban a felszállás után néhány perccel, az eddigi vizsgálatok szerint a másodpilóta hibája következtében a Fekete-tengerbe zuhant. A katasztrófát senki sem élte túl.

Az orosz védelmi miniszter ezután néhány nappal bejelentette, hogy a lehető leghamarabb újjáépítik az együttest. Első intézkedésként 70 szolgálati lakást bocsátottak az Alekszandrov rendelkezésére, ezzel is könnyítve és gyorsítva a kiválasztást, amelyen a legjobbak immár folytathatják a fegyveres erők vezető társulatának dicső hagyományait. Az együttes művészeti vezetőjéről Valerij Halilovról pedig a hadsereg zeneakadémiáját nevezik el.  

Az együttest még a szovjet időkben, 1928-ban alapította Alekszandr Alekszandrov vezérőrnagy, a Moszkvai Csajkovszkij Állami Konzervatórium tanára. Az Oroszországban nemzeti jelképnek számító, mára világhírűvé vált férfi kórusból, zenekarból és egy táncegyüttesből álló együttest Alekszandrov 18 éven át vezette, majd halála után fia, Borisz állt a csapat élére, aki 1987-es visszavonulásáig több világ körüli turnét is szervezett.

A szerkesztő ajánlja

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.

Lándori Tamás

Sokmilliós támogatást nyert a tornyospálcai apagyilkos

A helyiek azt beszélik, új pirulákat írt fel orvosa az elkövetőnek újabb szörnyű tette előtt.