Újrafestették az "eltüntetett" feliratokat

TK

2012. augusztus 19., vasárnap 01:17, frissítve: vasárnap 14:47

Újrafestették a Székesfehérvár történelmének jeles eseményeit megörökítő, 1938-ban készült, ám az elmúlt évtizedekben "eltüntetett" feliratokat a városháza közgyűlési termében; a történelmi tablót szombaton avatta fel a város polgármestere.

Cser-Palkovics András (Fidesz) azt mondta, hogy a feliratok újrafestése, valamint egy Székesfehérvárról készült, ugyancsak szombaton bemutatott film elkészítése jelképes előzménye a város 2013. évi, az 1938-as székesfehérvári eseményekre emlékező ünnepi évének.

Az egykori koronázóváros ugyanis jövőre emlékezik arra, hogy az országgyűlés 1938-ban – az államalapító szent király halálának 900. évfordulóján tartott ünnepségek keretében – Székesfehérváron hozott törvénnyel emelte az állami ünnepek rangjára Szent István ünnepét. Az akkori ünnepségsorozat székesfehérvári eseményeinek részeként készült el a városháza új szárnya, s abban a közgyűlési terem, amelynek pulpitussal szembeni falát ékesítették a koronázóváros történelmének jeles eseményeit megörökítő feliratok.

A különleges, egyedi betűtípussal festett, s most újrafestett történelmi tabló 3600 betűvel 60 eseményt örökít meg 900-tól – amikor Árpád fejedelem és családja megszállt Fehérváron – 1919-ig, addig az időpontig, amikor Horthy Miklós bevezette a városba a nemzeti hadsereget. A feliratsor – miután az eredeti festést annak idején megsemmisítették – korabeli fotók és a Székesfehérvár ünnepi éve – 1938 című könyv alapján készülhetett el.

Az egykori fényképeket Schultz György, a Székesfehérvár Jövőjéért Egyesület tagja fedezte fel egy régiségvásáron. Az újrafestés mintegy kétmillió forintos költségéből 1,75 millió forintot az egyesület fizetett, a többit az önkormányzat finanszírozta.

A feliratok felavatása után bemutatták a Fehéredő múlt – kereszttől a félholdig címmel Burján Zsigmond filmjét, amely Székesfehérvár történelmét dolgozza fel.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Hutter Marianna

Az első Orbán-kormány jelölte Zaid Naffát a tiszteletbeli konzuli posztra

A jordán üzletember már abban az időszakban is elbukott a magyar állampolgársághoz szükséges nemzetbiztonsági átvilágításon.