Van, ahol nótát lehet rendelni, itt novellát

Luzitán életérzés a budai kulturális sugárúton

2016. április 22., péntek 21:45

Budapesten a Gellért tértől a Gárdonyi téren át a Feneketlen-tóig május 6–8. között felpezsdül az élet. A kávézók valamelyikében egy pohár bor mellé novellát is lehet rendelni, a buszmegállóban a gyerekeket mesével várják, az ingyenes kiállítások, filmvetítések, gasztronómiai ankétok pedig a portugál kultúrát népszerűsítik.

Budapestnek számos kulturális csomópontja van, ott van a Nagymező utca a színházakkal vagy a Falk Miksa utca a galériákkal és az antikvitásüzletekkel. Budán ilyen például a Bartók Béla út, ahol az előző években az önkormányzat támogatásának köszönhetően számos galéria, dizájnüzlet, irodalmi kávéház nyílt. Az egymás mellett tevékenykedő kulturális szakemberek összefogásából született meg három évvel ezelőtt az Eleven programsorozat azzal a céllal, hogy újra éltre keltse azt a szellemi sugárutat, ahol egykor a Hadikban Karinthy Frigyes, Kosztolányi Dezső, Móricz Zsigmond és Rejtő Jenő élt társasági életet, vagy ahol Lechner Ödön, Csonka János és Zipernowsky Károly is alkotott. Faur Zsófia galériatulajdonos, a május 6–8. között zajló Eleven Tavasz egyik fő szervezője elárulta, a fesztivál idei vendége Portugália lesz.

Európa legnyugatibb csücskében a kék mázas, négyzet alakú csempék – az azulejók – a házak legszebb ékei, épp ezért a Faur Zsófia Galériában a fesztivál idején csempekiállítást rendeznek. A merészebbek azulejocsempe-készítésen is részt vehetnek, sőt a portugál művészek másik kedvelt alapanyagával, a parafával is lehet kísérletezni egy-egy foglalkozáson. A fesztiválhoz kapcsolódva a Flamenco Szállodában állítják ki a Portugáliában élt és alkotott Szenes Árpád festőművész reprintjeit, bemutatják Afonso Cruz Kokoschka babája, valamint Joao Tordo Memory Hotel című könyvét. A Kortárs Építészeti Központban kiállítás nyílik Pedro Marciano Alentejo régióban készült képeiből, ugyanitt portugál építészeti filmeket is vetítenek. A Tranzit Art Caféban Carlos Saura Fados, míg a Godot Filmklubban Manoel de Oliveira Utazás a világ kezdetéhez című filmje pereg majd. Az eseményhez csatlakozó helyi kávézókban és bisztrókban portugál tematikájú étkekkel várják a betérőket, de a portugál receptekhez szükséges alapanyagokat is be lehet szerezni a fesztivál idejére létesülő piacon.

– Az Eleven Tavasz programsorozattal szeretnénk felhívni az emberek figyelmét azokra a helyekre, alkotókra, akik itt tevékenykednek a kerületben, szeretnénk velük megosztani az alkotás örömét. A Rendelj egy novellát! című programban a Kelet kávézóban például bárki megrendelheti kedvenc novelláját, színészek olvassák majd fel, a Gellért Szálló egyik Dunára néző dísztermében pedig szombaton és vasárnap egész napos dizájnvásárt tartunk, ahol elsősorban újrahasznosított tárgyak között válogathatnak majd az érdeklődők – részletezte a programokat Faur Zsófia.

Az Eleven Tavasz szervezői tizenegy nemzetközi hírű magyar képzőművészt kértek fel, hogy saját stílusukban alakítsanak át egy retrobútort, valamint egy vállfát. E tárgyakat szombaton aukcióra bocsátják, a befolyt összeget a Budapesti Korai Fejlesztőközpontnak ajánlották fel.

A fesztiválhoz kapcsolódva általános iskolások és gimnazisták számára hirdették meg a Fogadj örökbe egy kiskertet! című versenyt. A résztvevőknek tizennyolc helyszínen – galériákban, éttermekben és kávézókban – balkonládákban kell kialakítaniuk kiskerteket egy múzeumpedagógus segítségével. – A kitétel csupán annyi, hogy a kompozícióknak tükrözniük kell az adott hely hangulatát és megeleveníteni az életérzést, amelyet a Bartók Béla Boulevard képvisel – emelte ki Faur Zsófia.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.04.21.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.