Varga Csabára emlékeznek

Son

2012. július 11., szerda 18:23, frissítve: szerda 21:03

Csütörtök este a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban a nemrég elhunyt Balázs Béla-díjas animációs rendezőre, Varga Csabára emlékeznek.

Az esten Buglya Sándor filmrendező és Fülöp József, a MOME animációs tanszékének vezetője idézi meg Varga Csaba munkásságát, akinek festményeiből kiállítást rendeznek az Uránia kávézójában. Az emlékvetítésen látható egyebek mellett a Valcer című festményanimáció, a Bestiák rajzfilm, az Auguszta etet gyurmafilm, az Ablak festményfilm, az Időben elmosódva című rajzfilm és a Don Quijote gyurma- és bábanimáció is.

Bár Varga Csaba matematika–rajz szakos tanárként végzett, első filmműhelyét 1972-ben hozta létre Pécsett, majd megalakította az Yxilon Filmstúdiót, amelyből 1979-ben a Pannónia Filmstúdióval közösen megszervezte a cég pécsi műtermét, amelynek egy ideig igazgatója volt. Első hivatalosan jegyzett filmje, az Időben elmosódva 1977-ben készült. A szél című alkotását 1998-ban Krakkóban a filmtörténet legjobb tíz animációs filmje közé sorolták. A Varga Filmstúdiót Erkel Andrással együtt alapította 1989-ben.

Többször nyert díjat a kecskeméti animációsfilm-fesztiválon, köztük A széllel is, amely emellett Espinhóban, Hirosimában és Várnában is első díjat kapott. Auguszta gyurmafilmsorozata különösen sikeres és népszerű lett, az 1984-ben bemutatott Auguszta szépítkezik Zágrábban, Tamperében, Hirosimában és Chicagóban is elvitte a pálmát. Az Auguszta etet című epizódot 1986-ban a Berlinalén Ezüst Medve-díjjal jutalmazták. A New York-i Modern Művészetek Múzeuma több művét is őrzi. Animációs filmes munkássága mellett festészettel, költészettel, szobrászattal és zeneszerzéssel is foglalkozott, valamint több könyvet írt a kőkor műveltségével és nyelvével kapcsolatos kutatásairól.

Varga filmes pályafutásáért 1988-ban Chicagóban életműdíjat kapott. 2002-ben szülőfaluja, Mezőcsokonya, majd 2006-ban Pilisszentiván díszpolgárává választották. 2003-ban elnyerte a Magyar Köztársasági Érdemrend Arany Érdemkeresztjét. Varga Csaba június 15-én hunyt el. A nemzetközileg elismert művészt 67 éves korában érte a halál.

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.