Vasárnap még utoljára mindenki végigjárhatja az Iparművészeti Múzeumot

fib

2017. szeptember 1., péntek 20:52, frissítve: hétfő 06:26

Idén megkezdődik az Iparművészeti Múzeum régóta esedékes felújítása. A Lechner Ödön és Pártos Gyula tervezte épület huszonötmilliárd forintból újulhat meg, az intézmény a rekonstrukció miatt szeptember 3-án öt évre bezárja kapuit. Az utolsó nyitvatartási napon, vasárnap még egész napos programmal várják az érdeklődőket, hogy velük közösen búcsúztathassák el a múzeumot. És ez esetben az „egész napos” nem költői túlzás, az intézmény valóban vasárnap nulla óra egy perctől nyitva áll, és huszonnégy órás rendezvénysorozattal készül az utolsó napra.

A finisszázs legtöbb programja ingyenesen látogatható, ilyen az animációs fényfestés, amely a múzeum műtárgyaiból közel kétszázat villant fel majd. A produkció kétszer négy órán keresztül lesz megtekinthető az üvegcsarnokban. Az éjszakai múzeumi wellness mozimaratonnal, hennázással, homokmandalával, interaktív játékkal, textilfestéssel, Mozart-esttel várja az érdeklődőket, a szintén ingyenes nyitóbuli bejáratánál pedig adományládát helyez el a múzeum, melynek bevételéből reggeli készül a környékbeli hajléktalanok számára. A világzenei program a jól ismert Globe Trekker partisorozat újabb állomásaként jelentkezik a múzeum zárásán. A múzeumrajzoló foglalkozás mellett az intézmény fotósai segítenek néhány trükkel, hogy mit érdemes szelfizésnél figyelembe venni egy műemlék épületben. A reggeli frissítő jóga és a vasárnapi dizájnpiac szinte egy időben kezdődik, s ezek mellett a múzeum egyes gyűjteményeinek prezentációi is belépőjegy nélkül látogathatók.

A kiállításokra vásárolt jegyek ezen a napon jóval többet érnek: a Gyűjtők és kincsek kiállításon a kurátor fordított tárlatvezetést tervez, vagyis ez alkalommal a végén kezdi a tárlat bemutatását. A különleges utolsó napon a múzeum munkatársai személyes történeteiket osztják majd meg néhány kiemelt jelentőségű tárggyal kapcsolatban, mert bizony nemcsak a művészettörténészeknek, de a büfésnek, a szervezőknek és a restaurátoroknak is megvan a saját Iparművészeti-élményük. A Színekre hangolva című nagy sikerű kiállításban az installációk tervezéséről mesélnek bennfentes történeteket egy kis rendezői gyorstalpalóval egybekötve. Itt mutatja be az ötvösgyűjtemény főrestaurátora a kiállításban szereplő diplomamunkáját is.

A különleges épületsétákra, raktár- és műhelylátogatásokra a termek szűkös befogadóképessége miatt már csak a szerencsések juthatnak be ezen a napon, de néhány jegy még elcsíphető az imm.jegy.hu oldalon. Késő este a program Bognár Szilvia zenés tárlatvezetésével zárul, az utolsó vendégeket is ő kíséri ki az épületből, melynek bejárata előtt az Estvéli imádsággal zárul a finisszázs programja és a múzeum történetének egy meghatározó szakasza.

A részletes programokért kattintsanak ide.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Richárd

Titkos kommunikációs stratégia oldalanként 450 ezerért Cegléden

A város fideszes önkormányzata hivatalosan üzleti érdekből rejtegeti méregdrága tervét.

Tompos Ádám, Schuszter Csaba

„Jelentsen fel, úgysem fog történni semmi”

A Központi Nyomozó Főügyészség előtt a fideszes „jelölt” karácsonyi csomagjának ügye.

Majláth Ronald

Szélesedő szakadék, és egy elveszett nemzedék

Egyre nehezebb tapasztalatlan fiatalként boldogulni a globalizált világban.

Pallagi Marianna

Aggódnak a magyarok, amiért ukrán katonákat telepítenének Kárpátaljára

A helyi magyarok úgy vélik, hogy a nacionalisták után a frontot megjárt harcosok is célba vennék őket.