Vasárnap még utoljára mindenki végigjárhatja az Iparművészeti Múzeumot

2017. szeptember 1., péntek 20:52, frissítve: hétfő 06:26

Idén megkezdődik az Iparművészeti Múzeum régóta esedékes felújítása. A Lechner Ödön és Pártos Gyula tervezte épület huszonötmilliárd forintból újulhat meg, az intézmény a rekonstrukció miatt szeptember 3-án öt évre bezárja kapuit. Az utolsó nyitvatartási napon, vasárnap még egész napos programmal várják az érdeklődőket, hogy velük közösen búcsúztathassák el a múzeumot. És ez esetben az „egész napos” nem költői túlzás, az intézmény valóban vasárnap nulla óra egy perctől nyitva áll, és huszonnégy órás rendezvénysorozattal készül az utolsó napra.

A finisszázs legtöbb programja ingyenesen látogatható, ilyen az animációs fényfestés, amely a múzeum műtárgyaiból közel kétszázat villant fel majd. A produkció kétszer négy órán keresztül lesz megtekinthető az üvegcsarnokban. Az éjszakai múzeumi wellness mozimaratonnal, hennázással, homokmandalával, interaktív játékkal, textilfestéssel, Mozart-esttel várja az érdeklődőket, a szintén ingyenes nyitóbuli bejáratánál pedig adományládát helyez el a múzeum, melynek bevételéből reggeli készül a környékbeli hajléktalanok számára. A világzenei program a jól ismert Globe Trekker partisorozat újabb állomásaként jelentkezik a múzeum zárásán. A múzeumrajzoló foglalkozás mellett az intézmény fotósai segítenek néhány trükkel, hogy mit érdemes szelfizésnél figyelembe venni egy műemlék épületben. A reggeli frissítő jóga és a vasárnapi dizájnpiac szinte egy időben kezdődik, s ezek mellett a múzeum egyes gyűjteményeinek prezentációi is belépőjegy nélkül látogathatók.

A kiállításokra vásárolt jegyek ezen a napon jóval többet érnek: a Gyűjtők és kincsek kiállításon a kurátor fordított tárlatvezetést tervez, vagyis ez alkalommal a végén kezdi a tárlat bemutatását. A különleges utolsó napon a múzeum munkatársai személyes történeteiket osztják majd meg néhány kiemelt jelentőségű tárggyal kapcsolatban, mert bizony nemcsak a művészettörténészeknek, de a büfésnek, a szervezőknek és a restaurátoroknak is megvan a saját Iparművészeti-élményük. A Színekre hangolva című nagy sikerű kiállításban az installációk tervezéséről mesélnek bennfentes történeteket egy kis rendezői gyorstalpalóval egybekötve. Itt mutatja be az ötvösgyűjtemény főrestaurátora a kiállításban szereplő diplomamunkáját is.

A különleges épületsétákra, raktár- és műhelylátogatásokra a termek szűkös befogadóképessége miatt már csak a szerencsések juthatnak be ezen a napon, de néhány jegy még elcsíphető az imm.jegy.hu oldalon. Késő este a program Bognár Szilvia zenés tárlatvezetésével zárul, az utolsó vendégeket is ő kíséri ki az épületből, melynek bejárata előtt az Estvéli imádsággal zárul a finisszázs programja és a múzeum történetének egy meghatározó szakasza.

A részletes programokért kattintsanak ide.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.