Vashegyi György lett az MMA új elnöke

MN

2017. október 10., kedd 13:14, frissítve: kedd 16:54

Vashegyi György Liszt Ferenc-díjas karmestert választották a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) új elnökének a szervezet keddi közgyűlésén a Pesti Vigadóban – írja az MTI.

A beszámoló szerint Vashegyi György a legfiatalabb jelöltként lett az MMA új elnöke, a 226 érvényes voks közül 140 szavazatot kapott. Mellette Marton Éva Kossuth-díjas operaénekest, a nemzet művészét és Rátóti Zoltán Jászai Mari-díjas színészt, rendezőt jelölték a tisztségre. Jankovics Marcell Kossuth-díjas filmrendező, a nemzet művésze az ülésen jelentette be, hogy egy nappal korábban visszalépett az elnökjelöltségtől.

Vashegyi György programbeszédében arról szólt, hogy az MMA szellemi és művészeti súlya napról napra növekszik, jó úton jár küldetése betöltéséhez. Az új elnök szerint az akadémia fontos feladata lesz a jövőben a művészeti nevelés erősítése a közoktatásban, az ösztöndíjrendszer bővítése, a művészeti ismeretterjesztés erősítése, valamint az akadémikusok teljes életművének digitalizálása, archiválása és elérhetővé tétele.

Az új elnök megválasztásával lezárult egy korszak a hazai kulturális életben. Nagy felfordulásra persze nem számíthatunk, a leköszönő elnök, Fekete György vélhetőleg nem száll ki az akadémia életéből, tiszteletbeli elnökként befolyása valószínűleg változatlan marad.

Fekete György irányításával az MMA az előző években a magyar kulturális élet meghatározó intézménye lett. A meredeken emelkedő állami támogatás, a Magyar Tudományos Akadémia javadalmazásához közelítő életjáradékok és az ajándékba kapott milliárdos ingatlanok jelezték, az akadémia egyre biztosabban bebetonozta magát. Igaz, a leköszönő elnök a 168 Órának adott interjújában úgy fogalmazott, az MMA még csupán csecsemőkorú, és csak tíz-tizenöt év múlva lehet „a magyar alkotó- és előadó-művészet szíve-lelke”.

A szerkesztő ajánlja

Tölgyesi Gábor

Meggyógyítani a törött szárnyú lelkeket – interjú Vásáry Tamással

A zongoraművész, karmester Cziffra Györgyről, a zenén túli jótékonysági koncertjéről és a kalandos hangversenyekről.

Lázár Fruzsina

Mennyit ér ma egy emberélet?

Ismeretségen vagy a jó szerencsén múlik az életben maradás, ha valaki gyors egészségügyi ellátásra szorul?

Vég Márton

Maffiamódszerekkel dolgozhattak Tiborcz Istvánék

Az ellenzék szerint az Elios csalásgyanús pályázatai az utolsó szöget jelenthetik az Orbán-rendszer koporsójába.

Szabó Zsolt

Félig üres korsó: egyelőre nem lesz csendes a bulinegyed

Érvénytelen lett a helyi népszavazás a bulinegyedről, az egész VII. kerületben 43 520 ember szavazhatott. Riport.