Vége Magyarország feketebárány-szerepének?

WA

2012. május 13., vasárnap 21:23, frissítve: hétfő 10:28

Ma már nem zárható ki, hogy Görögország kikerülhet az eurózónából – vélekedett az m1 A Lényeg című műsorában vasárnap este Martonyi János külügyminiszter, aki szerint az Európai Unióban olyan új, gazdaságot élénkítő módozatokat kell kidolgozni, amelyek nem veszélyeztetik az adósságcsökkentés politikáját.

„Most már nyugodtan ki lehet mondani, hogy nincs kizárva Görögország kikerülése az eurózónából. Ha a görög politikai és szociális gazdasági viszonyok úgy alakulnak, akkor ma már ezt a lehetőséget kizárni nem lehet” – fogalmazott a külügyminiszter.

Mint mondta, több forgatókönyv van erre az esetre. Az EU-nak jelenleg is van két olyan országa, amelyek egyáltalán nem kívánnak az eurózóna tagjai lenni: az Egyesült Királyság és Dánia. Így önmagában véve az nem rendkívüli, hogy egy uniós tagállam nem tagja az eurózónának. Ez önmagában nem bontja fel az eurós integráció rendszerét, függetlenül attól hogy elég komoly következményei lennének – vélekedett.

A franciákról

Martonyi János az új francia elnök és Angela Merkel német kancellár várható tárgyalásáról szólva azt mondta: minden jel arra utal, hogy józan, ésszerű kompromisszumra fognak jutni. Lényege tartalmilag az lesz, hogy marad a fiskális paktum, és természetesen ki kell dolgozni egy olyan növekedési paktumot is, amely kihúzza a recesszióból az európai gazdaságot, megteremti a növekedésnek és a munkahelyteremtésnek a feltételét.

Enyhíteni kell a terhet

A külügyminiszter szerint a jelen helyzetben nagyon fontos az, hogy Magyarország tartsa a fegyelmet, hogy a költségvetési hiányt tartósan 3 százalék alá vigye. Mint mondta, alapvető érdeke Magyarországnak, hogy kikerüljön az adósságspirálból. „Ha nem tudjuk csökkenteni az adósságot, nem tudunk igazából növekedni sem, munkahelyeket teremteni. Ezt a terhet minden körülmények között enyhítenünk kell” – fogalmazott.

Arra a kérdésre, hogy Magyarország feketebárány-szerepének vége van-e már az Európai Unióban, a külügyminiszter azt mondta, nagyon bízik benne. Úgy fogalmazott: fontos állomás lehet a „fehéredés” útján, ha június 22-én feloldják a kohéziós alapokat érintő felfüggesztő döntést. Martonyi János szerint ez azt jelezné, hogy a magyar gazdaságpolitika lényegében rendben van.

Növekedésbarát intézkedéseket vár Martonyi

A Magyar Nemzet arról cikkezett, hogy már nemcsak a kijelentések, hanem a gyakorlat szintjén is mutatkozik annak a jele, hogy az európai változások nyomán a Nemzetközi Valutaalap hitelpolitikája is 180 fokos fordulat előtt áll. Szakemberek szerint az új fejlemények könnyíthetik Magyarország helyzetét is, és nagyobb mozgásteret adhatnak a kormány számára a közeljövőben remélhetőleg elinduló nemzetközi hiteltárgyalásokon

A miniszter azt várja, hogy az Európai Unióban növekedésbarát intézkedések sorozatát hirdetik majd meg. Szavai szerint növelni lehet a gazdaság számára a forrásokat. Példaként említette az európai beruházási bankot, a speciális, meghatározott célokra kibocsátandó kötvényeket. „A lényeg ugyanaz: hogy valamilyen módon próbáljuk élénkíteni a gazdaságot, próbáljuk növekedési pályára állítani az európai gazdaságot” – fogalmazott tárcavezető, aki szerint új módozatokat kell kidolgozni, és változtatni kell valamelyest a gazdaság filozófiáján is. Hangsúlyozta azonban, hogy olyan módozatokat kell találni, amelyek nem veszélyeztetik az adósságcsökkentő politika céljainak elérését.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.