Végrehajtó járt a Nemzeti Galériában

BL

2012. április 14., szombat 10:08, frissítve: szombat 14:38

A Magyar Nemzeti Galériában végrehajtó járt a héten, mert egy beszállító cég körülbelül 20 millió forintját két éve hiába várja – ismerteti a szombati Népszava.

A lap információi szerint más cégek is jogi útra terelték az ügyet, a galéria számláján inkasszó van. A közgyűjtemény teljes lejárt tartozásállománya meghaladja a 150 millió forintot. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) megerősítette a Népszavának a végrehajtói vizitről szóló hírt, ám arról nem nyilatkozott, hogyan oldják meg a helyzetet.

A végrehajtó akár Munkácsy, Csontváry, Szinyei festményeit is leakaszthatja. A lefoglalást követően a múzeumnak van még 30 napja, hogy rendezze tartozását. Amennyiben műtárgyak lefoglalásáról van szó, csupán annyi kötelezettsége van a végrehajtónak, hogy értesíti a Nefmit. Ha esetleg árverésre kerülne sor, a magyar államnak elővásárlási joga van.

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara ügyvezető alelnöke, Császti Ferenc szerint nem az a cél, hogy a végrehajtó műtárgyakat vigyen el, hanem hogy az adós rendezze a tartozását. Olyan megoldások is lehetnek – vetette fel –, hogy a magyar állam fizeti ki a múzeum tartozását.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.