Velencei Biennále: hatszáz magyar modell

Grund

2012. augusztus 22., szerda 14:55, frissítve: szerda 16:54

Fiatalok építészeti modelljeire épül a 13. Velencei Nemzetközi Építészeti Biennále magyar pavilonjának kiállítása: az augusztus 27-én nyíló, Spacemaker című projekt 560 építészhallgató és 50 gyermek által készített makettet mutat be.

A Velencei Biennále magyar pavilonjának kiállítására a Műcsarnok ezúttal is pályázatot írt ki, amelynek eredményéről zsűri döntött. Idén minden eddiginél több pályamű érkezett: a 12 pályázat közül a zsűri egyhangú döntéssel választotta ki Bachmann Bálint és Markó Balázs projektjét – idézte fel a kiállítás szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Gulyás Gábor, a Műcsarnok vezetője, a biennále magyar pavilonjának nemzeti biztosa.

Mint hozzátette, a kiállítást a magyar állam a Nemzeti Kulturális Alap miniszteri keretéből 40 millió, a Magyar Villamos Művek pedig 5 millió forinttal támogatta.

Bachmann Bálint, a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Karának dékánja emlékeztetett arra, hogy projektjük egy általuk kiírt nemzetközi pályázatra épül, amelyben 21×21 centiméter alapterületű fehér modelleket vártak a résztvevő építészhallgatóktól.

A beérkezett mintegy 560 munka többsége nem épületmakett, számos modell a téralkotás szinte képzőművészeti igényével él – jegyezte meg a kurátor, hozzátéve: részben ez volt a kiírás célja. „Nem a diploma előtt álló hallgatók makettjeit vártuk elsősorban, hanem az alsóbb évfolyamokra járókét, akik látása még nem annyira építészi.”

Bachmann Bálint kitért az idei biennále David Chipperfield főkurátor által meghirdetett mottójára is, amely a jelen és a jövő építészgenerációi közötti kapcsolatteremtésről szól. „Amikor megfogalmaztuk a projektünket, a mottóról még nem lehetett tudni, mégis egybevág a Spacemaker koncepciójával” – vont párhuzamot.

Az 560 fehér színű modellt puritán módon, „költői tisztaságú” térben, egynemű padozaton, 1 méter magas alumíniumtartókon helyezik el, mesterséges világítás nélkül, természetes fényben, amely a napszaknak megfelelően változik – árulta el a kurátor.

Hozzáfűzte, a Műcsarnok és a KultúrAktív Egyesület közreműködésével, Tér-Kép címmel 6–18 éves gyerekek számára is kiírtak egy pályázatot, amelyre 21×21 centiméteres, de színes modelleket vártak. Ezekből a munkákból az 50 legjobb kap helyet a magyar pavilonban, az alkotók nevét – csakúgy mint a hallgatók alkotásainál – itt is minden esetben feltüntetik.

Kelle Antal három nagyméretű installációval szerepel a kiállításon: a képzőművész–performer Szentföld című munkája a világvallások szimbólumait jeleníti meg különböző nézetekből, emellett egy fákat imitáló és egy koncentrikus kúpokból álló installáció kap helyet – közölte Bachmann Bálint.

Markó Balázs Velencéből bejelentkezve arról számolt be, hogy az előkészületek jól haladnak, és a pályázaton részt vett hallgatók a kiállítás építésének munkájában is szerepet vállalnak.

A 13. Velencei Nemzetközi Építészeti Biennále a szakmai napok után, augusztus 29-étől november 25-éig várja a látogatókat a velencei Giardini nemzeti pavilonjaiban, az Arsenale központi kiállítóterében, valamint a város különböző pontjain található helyszíneken.

Az idei építészeti seregszemle főkurátora David Chipperfield, aki az 55 önállóan szereplő ország mellé 66 kiállítót hívott meg; a biennálén most vesz részt először Angola, Koszovó, Kuvait és Peru. Az Arany Oroszlán-díj ez évi nyertesét augusztus 29-én hirdetik ki, az életműdíjat idén Álvaro Siza Vieira portugál építész veheti át.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.