Velük indult a Magyar Nemzet

2018. április 11., szerda 11:59, frissítve: hétfő 13:44

Öt férfi a Magyar Nemzet hőskorából: Parragi György, Lendvai István (Nomád), Pethő Sándor főszerkesztő, Hegedűs Gyula felelős szerkesztő és Katona Jenő. Parragi a Magyar Nemzet vezető publicistája volt a háború után is (egy ideig felelős, illetve főszerkesztő), akit a rendszer kegyetlenül megtört. Korai halálához ez is hozzájárult. Lendvai Istvánt a nyilasok ölték meg 1945 elején, Hegedűs Gyula 1949-ig szerkesztette Pethő Sándor útját követve a Magyar Nemzetet. A baloldali kisgazdapárti Katona Jenő a háború után más lapoknál dolgozott.

Lent a Magyar Nemzet első számának címlapja az alapító főszerkesztő vezércikkével. Mellette Pethő Sándor utolsó fényképét láthatjuk 1940 augusztusából. A balatonfüredi sétányon készült. A kormányzat nyomására alig egy hónappal korábban le kellett mondania a Magyar Nemzet főszerkesztői tisztéről. Távozása után a füredi szanatóriumba vonult vissza gyógykezelésre. Augusztus 25-én, napra pontosan a lapalapítás második évfordulóján meglátogatta a Magyar Nemzet néhány újságírója. Taxival indultak a vasútállomásról a Balaton-partra, amikor egy, az országúton száguldó Alfa Romeo a füredi halálkanyarnál belecsapódott az öreg kocsiba. Pethő Sándor a helyszínen életét vesztette. Fia, a Magyar Nemzet későbbi főszerkesztője, Pethő Tibor tüzérként alakulatával a magyar–román határon állomásozott. A másnapi újságból értesült édesapja haláláról.

 

 

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.04.11.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.