Vigyázz, kész, Cannes! – sztárdömping a fesztiválon

kgy

2012. május 15., kedd 21:21, frissítve: kedd 23:30

A szokásos felhajtással és világsztárok sorával ünnepli a mozgóképet a szerdától jövő hét vasárnapig tartó Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál. A hagyományosan legerősebb filmes felhozatalt kínáló Riviérán a következő napokban a versenyprogramban vetítik majd többek között David Cronenberg, Abbász Kiarosztami, Michael Haneke, Walter Salles, Ken Loach és Alain Resnais legújabb filmjeit is.
A fesztivál hivatalos plakátja Marilyn Monroe-val

Forrás: Film Festival Cannes


A szerda esti nyitófilmmel kezdetét veszi a 65. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál. Az Arany Pálmáért összesen 22 alkotás verseng, összesen pedig 91 játékfilmet láthat a közönség a 20 millió eurós költségvetésű fesztivál különböző programjaiban. A nagyjátékfilmes zsűri elnöke Nanni Moretti filmrendező lesz, a grémiumba pedig meghívást kapott a kétszeres Oscar-díjas forgatókönyvíró-rendező Alexander Payne és Ewan McGregor is.

A magyar színeket Stalter Judit és Pálfi György képviseli. Előbbi a Producers on the Move szakmai programba kapott meghívást, s Till Attila új filmjének producereként vesz részt a háromnapos eseményen 25 kollégája társaságában. Pálfi a Cannes Classics programban szerepel Final Cut – Hölgyeim és Uraim című új alkotásával. A filmet 26-án vetítik, az összeállításban pedig többek között Steven Spielberg Cápájának felújított kópiája is látható lesz Roman Polanski Tess és Sergio Leone Volt egyszer egy Amerika című klasszikusai mellett.


Három nagy filmes tart majd mesterkurzust a fesztivál idején: Philip Kaufman rendező, Alexandre Desplat zeneszerző és a színész–producer–rendező Norman Lloyd mesél munkásságáról moderátorok közreműködésével. Kaufman hosszú szünet után rendezéssel is jelentkezett, a Hemingway and Gellhorn című HBO-tévéfilmjét vetítik majd a Croisette-en. Utóbbi mellett Bernardo Bertolucci Io E Te és a Madagaszkár 3 szerepel még a versenyen kívül vetített különleges előadások között.

Eközben Sean Penn amerikai színész–rendező nagyszabású estélyt rendez a 2010 januárjában földrengés sújtotta Haiti megsegítésére. Az arab tavasz számos versenyben és azon kívül bemutatandó filmnek is témája.


A nyitó- és a záróünnepség háziasszonya az Oscar-díjas A némafilmes sztárja, Bérénice Bejo lesz, a nyitófilmnek Wes Anderson Holdfény királyságát – amely rendhagyó módon versenyben is van egyúttal, így nem kis előnyt kovácsolhat a pluszfelhajtásból –, zárófilmnek a közelmúltban elhunyt Claude Miller utolsó alkotását, a Thérèse Desqueyroux-t választották. A Holdfény királyság két tizenéves gyerek kapcsolatáról szól olyan sztárok közreműködésével, mint Harvey Keitel, Bill Murray, Frances McDormand, utóbbi pedig François Mauriac regényének filmváltozata, a címszerepben Audrey Tautouval. A hivatalos díjkiosztó május 27-én lesz.

Rajtol a legnagyobb felhajtással járó filmes seregszemle a francia Riviérán: döbbenetes sztárdömping, fantasztikus rendezők gyűltek ismét össze, s mi kiemeltünk öt filmet, amelyért idén tényleg érdemes várni Cannes-t. Kattintson ide!

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.