Weöres Sándor szellemét is megidézik

PR

2011. december 2., péntek 22:46

Több száz fős közönség előtt nyitotta meg pénteken Páva Zsolt, Pécs polgármestere és Udvardy György pécsi megyés püspök a város első, hivatalos Adventi művészeti, kézműves és mesevásárát a Széchenyi téren. Az ünnepi alkalomból a polgármester bemutatta Pécs város arcát, a siket szépségkirálynőt és esélyegyenlőségi aktivistát, Weisz Fannit is.

Páva Zsolt elmondta: a pécsi önkormányzat azért vette saját kezébe az adventi vásár szervezését, hogy az valamivel többet nyújtson az itt megfordulóknak, mint az eddigiek. „Színvonalas helyi kézművestermékek, gasztronómiai csemegék, nívós programok közül válogathatnak a hozzánk érkezők.” Udvardy György megyés püspök az adventi időszak kapcsán rámutatott: a várakozás heteiben a bennünk lévő jó kiteljesülését is várjuk. „Az adventi készülődés a maga hangulatával ezt a jóságot hívja elő belőlünk. Miközben készítjük a titkot szeretteinknek, elhisszük magunkról, hogy felül tudunk emelkedni mindenfajta kicsinyességen, leegyszerűsítésen.”

A pécsi adventi vásár a város több pontján lesz jelen december 23-ig. A művészeti tartalmat elsősorban a Király utcai Hattyúházban induló művészeti vásár és aukció biztosítja. Itt pécsi és Pécs környéki művészek alkotásai vásárolhatók meg. Az önkormányzat egyik nem titkolt célja, hogy a karácsonyi ajándékok között is megjelenjenek e kortárs alkotások. Ezenkívül egy jótékony célú akcióban való részvételre is felkérték a pécsi művészeket. December 17-én a Hattyúházban rendezik meg azt az aukciót, amelynek bevételét az egyik pécsi iskola kapja meg. A Kossuth téren a kézművesek, hagyományőrző mesterségek képviselői kínálják portékáikat, míg a Széchenyi tér a közösségi és kulináris programoknak, a közös városi ünneplésnek ad otthont.

A mesevásáron szombatonként és vasárnaponként gyermekmese, felnőtt mese és pécsi mese kategóriákban pécsi mesélők, történetmondók, mesemondó gyerekek és felnőttek szórakoztatják a Széchenyi tér közönségét. Egy igazi kuriózum is lesz, amikor Weöres Sándor szellemét idézik meg közösségi akció formájában. A felhívásokra jelentkező s a Széchenyi térre kiérkező résztvevők tűz körül harmincháromszor közösen fogják elszavalni a Galagonya című verset. Az adventi vásár részeként pécsi civil szervezetek és a Caritas részvételével karácsonyi ajándékgyűjtést is szerveznek. Az adakozók cipősdobozokba teszik és rászoruló családoknak, gyerekeknek juttatják el adományaikat.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Vég Márton

Orbán és Soros egy csapatban játszik? „Soros-szervezetet” pénzel a BM

Több millió forint állami pénzt kapott egy menekülteket segítő szervezet, amely tagja a milliárdos civil hálózatának is.

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.