Womex: Budapestre költözik a világzene

fib

2015. október 1., csütörtök 13:23

Október 21. és 25. között Budapest a világzene fővárosává válik: hazánk ad otthont az idei Womexnek, vagyis a világzenei vásárnak, amely a műfaj első számú nemzetközi eseménye. A rendezvény egyszerre szakmai expó és zenei fesztivál, ahol konferenciák, filmbemutatók, és világszínvonalú koncertek színesítik a programot. A 21. alkalommal megrendezett vásár helyszínei a Müpa, az A38 hajó, illetve a Bálna lesznek, a nulladik nap eseményeit pedig a Fonóban tartják – hangzott el az expó beharangozó sajtótájékoztatóján szerdán a Müpában.

Mint arról korábban többször beszámoltunk, idén Budapesten rendezik a Womexet. A világzenei műfaj legfontosabb nemzetközi eseménye elsőként látogat el a régiónkba, így a rendezvény nagyszerű bemutatkozási lehetőséget biztosít a hazai és a környező országokban élő művészek számára. Az esemény magyarországi szervezője, a Hangvető egyik fő célkitűzése az volt, hogy a magyar és a kelet-európai zene minél hangsúlyosabban megjelenjen az expó programjaiban – mondta el Weyer Balázs, a Hangvető vezetője.

A Womex történetében először kap tematikus szerepet és a Müpában külön színpadot a régió: a Club Duna színpadon Lettországtól Boszniáig képviselik a térség országait a legjobb muzsikusok. Hazánkból a Buda Folk Band, Herczku Ági zenekara, illetve a Balogh Kálmán, Lukács Miklós cimbalomduó került be a programba.

Rekordszámú jelentkezés

A nulladik nap programjainak a Fonó Budai Zeneház ad otthont. A 20-i esemény nem része a hivatalos műsornak, ám a hazai előadók és együttesek számára kiváló lehetőség, hogy megmutassák magukat az ekkor már Budapesten tartózkodó szakmai közönségnek. A zsűri döntése alapján a nulladik napon a Babra, a David Yengibarian Trio, a Dina Zenekar, a Fonó Zenekar, a Góbé, a HolddalaNap, a Kerekes Band, a Meszecsinka, a Parno Graszt és Zombori Zenekar léphet majd színpadra.

Az ünnepélyes megnyitó gála a Gypsy HeartBeats címet kapta, és az elnevezéséhez méltó módon a kelet-európai térség roma kultúrája előtt tiszteleg. Az eseményen mások mellett fellép Oláh Attila táncos, a Romengo és Lakatos Mónika, Palya Bea, Pál István Szalonna, illetve Tcha Limberger szintó muzsikus. A tizenhatodik Womex-díjátadóra október 25-én kerül sor a Müpában. Az Életműdíjat – a zenei teljesítmény mellett – a társadalmi és emberi nagyság, a példaadás is indokolja szinte minden esetben. 2015-ben a szenegáli Cheikh Lô kapja a rangos elismerést – foglalta össze a programot röviden Weyer Balázs.

A szervező hozzátette, idén rekordszámú jelentkezés érkezett a rendezvényre, csaknem kilencven országból várnak vendégeket, összesen nagyjából 3000 látogatóval számolnak, akik az öt nap alatt várhatóan mintegy 900 millió forintot fognak elkölteni Budapesten.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Bartók és Kodály hazája

Hoppál Péter, az Emmi kultúráért felelős államtitkára a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, a világzenei expó megfelelő helyre, Bartók és Kodály országába érkezik, Budapest jó házigazdája lesz az első kelet-közép-európai Womexnek. Hozzátette, a 70 évvel ezelőtt elhunyt Bartók Bélát munkássága a világzene ikonikus alakjává tette, az 1920-as évek végén pedig Kodály Zoltán volt az, aki Goethe nyomán a világon először írta le a világzene fogalmát.

Az államtitkár kiemelte, a kormány számára fontos, hogy hazánk a nemzetközi kulturális események helyszínévé váljon, ehhez pedig megfelelő támogatást is biztosítanak. A Womex főtámogatója a kormányzat, amely a 230 millió forintot meghaladó állami támogatás mellett 90 millió visszatérítendő szubvenciót nyújtott a rendezvénynek, a Magyar Nemzeti Bank Pallas Athéné Geopolitikai Alapítványa további 50 millió forinttal szállt be a rendezésbe, ez összességében egymillió euró feletti állami támogatást jelent – fejtette ki Hoppál Péter.

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.