XXI. századi reneszánsz

Szarka Gyula: Természetesen nem valódi régizenét írtam

2004. május 22., szombat 17:52

Alku címmel új lemezt készített Szarka Gyula, a Ghymes együttes tagja. A CD-n magyar költők, elsősorban Balassi Bálint megzenésített szerelmes verseit hallhatjuk a Ghymes együttes közreműködésével. A verseket XV–XVII. századi szerelmes levelek kötik össze Rudolf Péter és Nagy Kálózy Eszter tolmácsolásában.
Nem bújtam ki a bőrömből, ugyanazt a stílust és hangulatot találjuk meg ezen a lemezen is, mint amilyet a Ghymes-albumokra készített számaimban hallani, azzal a különbséggel, hogy most kifejezetten a reneszánsz kor megidézésére törekedtem – mondja Szarka Gyula. Bár a lemez a Balassi-emlékévben látott napvilágot, az időzítés nem szándékos. – Véletlen egybeesés, most készült el. Régóta tervezem a reneszánsz kor szerelmes irodalmának a feldolgozását, s már egy éve dolgozom a CD anyagán. Balassi egyébként is különösen közel áll hozzám, nagyon szeretem a verseit, s úgy gondolom, az üzenetük ma is aktuális. Ennek ellenére úgy érzem, méltatlanul agyonhallgatják. Hiába hirdették meg a Balassi-évet, verseskötetei a könyvesboltok polcain továbbra is hiánycikknek számítanak, de más, kifejezetten az évforduló alkalmából megjelentetett Balassi-kiadványt sem nagyon találni. Szeretném, ha a megzenésített Balassi-versek elűznék a költőről azt a múzeumszagot, amit sokan előítéletként kialakítottak, és azokhoz is közelebb kerülne a költészete, akik eddig nem igazán érdeklődtek iránta – vallja a lemez céljáról az alkotó.
Szarka Gyula nemcsak Balassi költészetét, hanem az egész reneszánsz kor hangulatát kedveli, s ezt az időszakot zeneileg is belecsempészte az albumon hallható dalokba. – Természetesen nem valódi régizenét írtam, de a dallamoknál és a hangszerelésnél is érződik a kor hatása. Olyan hangzásvilágra törekedtem, amely azok számára is vonzó lehet, akik még nem ismerik a reneszánsz muzsikát – teszi hozzá.
A megzenésített verseket öszszekötő korabeli levelek általában nemesi körökben íródtak. Szarka Gyulát – saját bevallása szerint – a fogalmazás stílusa és az archaikus nyelvezet ragadta meg elsőre. – A levelek írói többségében olyan közméltóságok voltak, akiket elég sokszor elszólított a családjuktól a munka és az ország érdeke. A levelek a távollétről, annak a kapcsolatot erősítő, illetve gyengítő hatásáról szólnak – mondja Szarka, aki az albumon szereplő szövegeket a hosszabb Ghymes-turnék alatt válogatta ki.
Bár a mai világban az a szerelemkép, amelyet Balassi költészete hirdetett, nem divat, a reklámok és a kereskedelmi adók nem ezt közvetítik, Szarka Gyula úgy véli, a XXI. század fiatalsága mégis nyitott lesz erre az értékrendre. – Elsősorban természetesen arra a közönségre számítok, akik a Ghymes együttesből már jól ismernek és szeretik a zenénket, és azokra, akik szívesen vesznek a kezükbe egy-egy verseskötetet – folytatja.
A lemez a címét Csokonai Vitéz Mihály az albumon is szereplő Alku című verséről kapta. – A nő és a férfi kapcsolata lényegében egy szerelmes alku, mindkét félnek alkalmazkodnia kell a másikhoz, be kell tartania bizonyos szabályokat – mondja Szarka.
Az új lemez anyagát élő előadásban először a június 17-i Ghymes-klub műsorában hallhatják az érdeklődők a XII. kerületi Művelődési Központban.

A szerkesztő ajánlja

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.