Zamárdiban dübörög tovább a fesztiválszezon + Képgaléria

Balaton Sound: szerdától öt napon át igazi koncertdömping

Kuslits Szonja

Kuslits Szonja

2012. július 11., szerda 15:30, frissítve: szerda 16:25

Az elektronikus zenei fesztiválok kedvelőinek eljött az év legsűrűbb hete, öt napon át válogathatnak a világ legjobbjai közül. A VOLT Fesztivál és az EFOTT után ezen a héten a Balaton Soundon dübörög tovább a fesztiválszezon.

A 2006-ban indult fesztivál idén is világklasszis DJ-kel várja az elektronikus zene szerelmeseit; David Guetta, francia house-DJ például már ötödször jön Magyarországra. Mellette a berlini technoszcéna legismertebb arcának számító Paul Kalkbrenner és a trance-univerzum legfelkapottabb, egymás után négyszer a világ legjobbjának kikiáltott Armin van Buuren is zenél majd a Balaton partján. A Nagyszínpadon debütál a skót aranyifjú, Calvin Harris is, aki ma az egyik legnagyobb név a mainstream elektronikus zene világában.

Érdekesség, hogy a korábban kizárólag elektronikus zenei fesztivál idén kicsit lazított a programján, így a közönség a Quimby, a Kerekes Band, Harcsa Vera együttese, a Bin Jip, a Vad fruttik, a Bëlga vagy az Irie Maffia koncertjein is tombolhat. De jön a világon a legismertebb és legkedveltebb hazai elektronikus zenei előadó, Yonderboi, aki kizárólag három fesztiválfellépést vállat 2012-re, a Balaton Sound után már csak a Sziget Fesztiválon láthatja a magyar közönség.

Meglepetés, hogy most először, egy nappal korábban nyit a fesztivál, így már szerdán lehet sátrat bontani és csobbanni a zamárdi szabadstrand területén. Az első nap sztárfellépője Ákos, aki a VOLT Fesztivál után a Sound Nagyszínpadán egy, a korábbinál hosszabb koncerten mutatja be legújabb elektronikus alapokra épülő show-ját.

Az öt nap alatt kőkemény koncertdömping várható. A nagyszínpadi produkciók mellett jön az orosz remixer, énekes és dalszerző, Nina Kraviz, a megigéző, hiperpszichedelikus zenét játszó kanadai Caribou, és az intelligens diszkó és kísérleti elektronika németországi sztárja a Mouse on Mars.

A magyar fellépők között szerepel az elektronikus zenéből táplálkozó, saját zenei formanyelvvel rendelkező Colorstar, DJ Sterbinszky és a különféle stílusokat – az alternatív rocktól a nyolcbites elektronikáig – összefogó Carbonfools is. Akinek ennyi még nem volna elég, mehet a modern indie rock családjába tartozó, de inkább a dance-punk irányzatot követő Gossip, az elektronikus tánczenét játszó izlandi Gus Gus, vagy a svéd electro house előadó Avicii koncertjeire.
A részletes program itt böngészhető.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.