Zárda mellé épülhet a Nagycirkusz

Felszámolás alatt az ingatlantulajdonos cég · Az állam megvenné a területet

2016. augusztus 18., csütörtök 06:36, frissítve: csütörtök 13:41

Az új Fővárosi Nagycirkuszt legjobban az Ajtósi Dürer sor 19–21. alatt tudná elképzelni a kulturális kormányzat. Az ingatlankomplexum tulajdonosa, az Ajtósi University Kft. fizetésképtelenné vált, így valószínűleg hamarosan gazdát cserél a Városligettel szomszédos, 3,7 hektáros terület. Tulajdonosa, az Ehud Amir izraeli ingatlanbefektetőhöz köthető cég az MKB Banknak tartozott. Nem ismert az adósság pontos összege: tavaly ősszel 1,8 milliárdot követelt tőlük a bank, és közel hétmilliárdos keretbiztosítéki jelzálogot is bejegyeztek az ingatlanra. A kormány döntése a Fővárosi Nagycirkusz költözéséről a szerdai Magyar Közlönyben jelent meg. A konkrét helyszínt nem jelöli meg a határozat, csak azt, hogy szeptember 30-ig kell elkészülnie az új helyszínről szóló előterjesztésnek.

Az Ajtósi Dürer sor 19–21. alatt az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) tanszékei, korábban pártfőiskola működött, a II. világháború előtt pedig apácazárda és a Sacré Coeur (Szent Szív) női szerzetesrend által üzemeltetett iskola, amely a zsidómentés egyik helyszíne volt. Az ingatlankomplexumot 2007-ben vette meg a Kincstári Vagyoni Igazgatóságtól, vagyis a magyar államtól az Ehud Amir izraeli üzletember érdekeltségébe tartozó cég. Luxuslakásokat, irodákat és wellnessközpontot terveztek ide, de a beruházás sosem valósult meg.

A tulajdonos bérbe adta az épületeket, így kezdett el működni itt 2008-ban a Dürer Kert nevű szórakozóhely, majd stúdiók és egy rendezvényközpont is. A régi zárda és iskola azóta eléggé leromlott épületét az ELTE után a Keleti Blokk Művészeti Egyesület foglalta el. Ők működtettek itt egy művészeti központot próbatermekkel, kisebb stúdiókkal és más albérlőkkel. Nem élvez műemléki védettséget a területen található egyik épület sem, csak az egykori zárda és a volt iskola áll helyi védettség alatt.

A terület tulajdonosa az Ehud Amir ingatlanfejlesztő érdekeltségébe tartozó Ajtósi University Kft. A cégnek az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett jelzálogjog és végrehajtás alapján az MKB Bank hitelezett. Kerestük az Ajtósi University Kft. ügyvezetőjét, Suplicz Anitát, de nem akart nyilatkozni a felszámolási eljárással kapcsolatban.

Felszámolás olyankor indul, ha egy cég fizetésképtelenné válik, és egy esetleges csődeljárásban sem sikerül megegyeznie a hitelezőivel. Ilyenkor a fennmaradó vagyonból meghatározott sorrendben fizetik ki a cég tartozásait, majd a cég megszűnik. Még tavaly novemberben kért csődvédelmet az Ajtósi University Kft., de a csődeljárás megegyezés nélkül zárult, és augusztus 11-én megindult a cég felszámolása.

A várható felszámolás miatt már márciusban levonult a terepről a Keleti Blokk Művészeti Egyesület. A korábban általuk bérelt területet a Dürer Kert üzemeltetője vette át. Remélik, hogy ha az állam valóban megvásárolja az ingatlant, a cirkusszal együttműködésben tovább működhetnek. Bérleti szerződésüket tavaly újabb öt évre meghosszabbították.

Végül tegnap hirdették ki a kormány döntését a cirkusz költözéséről; a Magyar Közlönyben megjelent határozatban konkrét helyszínről nincs szó, csak arról: szeptember 30-ig el kell készülnie az előterjesztésnek az új helyszínről.

Ingatlancézár
Az Ajtósi University Kft. Ehud Amir izraeli ingatlanbefektetőnek, az Autóker Holding Zrt. ingatlanfejlesztő egykori vezetőjének érdekeltségébe tartozik. Jelentős szereplője a hazai ingatlanpiacnak a vállalkozó: nevéhez olyan, többnyire lakásépítési beruházások kötődnek, mint a XIII. kerületi Marina part, Cézár ház, Kleopátra ház és Római kert, a VI. kerületi Szinyei Merse ház, Heléna ház és Léda ház, valamint a Király utcai Király udvar és ugyanitt a VII. kerületi Gozsdu udvar lakásberuházásai. Az Autóker után a Triholding Kft. élén tért vissza az ingatlanpiacra, ennek a cégnek egyik projektje lett volna az Ajtósi Dürer sor 19–21. soha meg nem valósult fejlesztése. Az MKB Bank több mint 22 millió eurós, csaknem hétmilliárd forintos keretbiztosítéki jelzálogot jegyeztetett be az Ajtósi Dürer sori ingatlanegyüttesre 2011-ben. Vagyis a tulajdonos elméletileg ekkora hitelkeretet kapott a banktól. Nem tudni, ebből mennyit használt fel ténylegesen, és volt-e a hitelnek más fedezete is, vagy csak ez az ingatlan. A tulajdoni lapból az derül ki, hogy tavaly ősszel 1,87 milliárd forintra végrehajtást indított az MKB Bank, vagyis 1,87 milliárddal biztosan tartozott az Ajtósi University Kft. Nem sokkal ezután kért a cég csődvédelmet. A jelzálogjog 2016 elején a Szanálási Követeléskezelő Zrt.-hez került át, amely az MKB saját követeléskezelő cége. Nem tudni, pontosan mekkora követelést engedményezett az MKB a Szanálási Követeléskezelő Zrt.-nek. Az ügyben továbblépni csak úgy lehet, ha a tartozásokat rendezik, s így újra tehermentes lesz az Ajtósi Dürer sori ingatlan. Felvetődött, a területre vevőként az állam pályázik, hogy itt valósítsa meg az új cirkuszközpontot. Kérdés, mennyit ér majd meg az államnak a terület. Az ingatlan piaci értékét nehéz meghatározni; az általunk megkérdezett ingatlanszakértő szerint pár száz milliótól több milliárd forintig is terjedhetne attól függően, hogy egy új tulajdonos milyen beruházást akarna megvalósítani ott, és milyen építési engedélyt kapna. Ez a szempont viszont az állam esetében nem jön szóba, hiszen a közintézményt nem profitszerzés végett építenék.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.08.18.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.