Zrínyi és Széchenyi éve lesz 2016

2016. január 8., péntek 22:15, frissítve: szombat 13:12

Széchényi Imre, a „magyar Johann Strauss” műveinek ősbemutatójával és rég nem játszott kompozícióinak megszólaltatásával kezdődött meg a Széchenyi-emlékév pénteken a Magyar Tudományos Akadémián. Pénteken kezdődött a Zrínyi Miklós – Szigetvár 1566 emlékév is, amelyben Zrínyi Miklós várkapitány és serege hősies helytállásának 450. évfordulójára emlékeznek.

Széchényi Imre Széchenyi István unokaöccse, zeneszerző és diplomata volt. A koncerten elhangzó valamennyi műve szentpétervári tartózkodása alatt keletkezett, közülük tizenötöt a híres Schott cég nyomtatásban is megjelentetett. Táncdarabjai a bécsi Johann Strauss zenekar műsorán is szerepeltek. Széchényi Imre a kor legnevesebb zeneművészeinek volt barátja és támogatója, köztük volt Liszt is, aki Széchényi egyik művét (Bevezetés és magyar induló) átdolgozta zongorára.

Závogyán Magdolna, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős helyettes államtitkára a koncertet megelőző köszöntőbeszédében hangsúlyozta: a hangverseny több okból is különleges, lehetőséget nyújt arra, hogy emlékezzünk a 225 éve született gróf Széchenyi Istvánra, és arra is, hogy megismerkedjünk Széchényi Imre eddig ismeretlen zeneszerzői munkásságával. A polkákat, mazurkákat, bécsi táncokat a MÁV Szimfonikusok mutatták be Csányi Valéria vezényletével. Széchényi Imre elfelejtett műveit hároméves kutatómunkával sikerült feltárni, s ennek eredményeként hallhatja ma újból – 200 év után – a darabokat a közönség.

Gróf Széchenyi István születése 225. évfordulójának megünneplésére 2016-ot Széchenyi-emlékévnek nyilvánította a tavaly április végén alakult Széchenyi Emlékbizottság. Az emlékév további eseményei közé tartozik a január 30-i Széchenyi-bál a Pesti Vigadóban, valamint az április 7-i döblingi koszorúzás.

Szigetváron is ma nyitották meg a Zrínyi-emlékévet. Hóvári János, a Zrínyi Miklós Emlékév Emlékbizottság elnöke az eseményen azt mondta, reményeik szerint szeptember 7-én, a szigetvári vár ostromának 450. évfordulóján egyszerre látogat a városba Áder János magyar, Recep Tayyip Erdogan török és Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő.

Az emlékév során a középkort idéző  programokkal várják a látogatókat. A rendezvények sorát február 13-án, Szigetvár török alóli felszabadulásának ünnepén történészkonferencia, irodalmi vetélkedő, viselettörténeti bemutató, gasztronómiai és zenei est nyitja meg. Vass Péter, Szigetvár polgármestere kiemelte, hogy a programsorozat feltételei „szellemileg adottak”, megvalósításukhoz az is szükséges, hogy a kormány pénzügyi forrásokat is a város rendelkezésére bocsásson. Szólt arról, hogy az emlékévhez kapcsolódva a várban Zrínyi-emléktermet alakítanak ki, felújítják a belső utakat, a közvilágítást és a kamerarendszert, illetve befejezik a tíz éve elkezdett szállodát és wellnessközpontot.

Kövesse a Kultúrgrundot a Facebookon!

A szerkesztő ajánlja

Katona Mariann

Szigetvári Viktor: Visszalépünk két LMP-s javára

Az Együtt miniszterelnök-jelöltje szerint Habony Árpád inkább szak, mint ember, de a munkájához ért. Interjú.

Vég Márton

Titkos budapesti albérletek menekülteknek

Azt is eltitkolta a kormány, hogy 2016 augusztusa óta Budapesten már lakhatási program is van menekültek számára.

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.