Zsindelyes modellt festettek a tűzfalra

Interjú Farkas Anettel, a Gombold újra! nyertesével

Makrai Sonja

Makrai Sonja

2012. április 16., hétfő 14:39, frissítve: szerda 11:49

Farkas Anett építészhallgató Zsindely című kollekciójával nyerte el a Gombold újra! Divat a magyar 2.0 kortárs öltözéktervezési pályázat fődíját. Anett ruháit a zsindelyes háztetők inspirálták, de nagy hatással volt rá az organikus építészet hazai stílusteremtőjének formavilága. A különleges kialakítású ruhákon Makovecz Imre szárnyformái, kupolái köszönnek vissza. Anett egyik ruhája most már a budapesti Dessewffy utca tűzfalán is visszaköszön: a Terézváros önkormányzatának segítségével a Suppré-Neopaint művészcsapata óriás falfestményen örökítette meg a Zsindely-kollekció egyik darabját, amelyet Lukács Gabriella modell visel. A falat tegnap avatták fel.

– Építészhallgatóként milyen megfontolásból adtad be a pályázatodat?
– Nem tanultam soha divattervezést, mégis nagyon érdekesnek találtam a kiírást, de sokáig hezitáltam, hogy építészként elinduljak-e egyáltalán. Arra gondoltam, jó kísérlet lehetne összekötni az építészetet a divattal. A koncepció alapját a népi építészet anyaghasználata ihlette.

– Kifejezetten a zsindelyes háztetők formavilágát próbáltad textilben kifejezni?
– Az egész egy nagy kísérlet volt. Faanyaggal akartam mindenképpen dolgozni, hogy hitelesen jelenjenek meg a zsindelyes háztetők. Amikor a tervzsűri kiválasztotta a pályaművemet, és el kellett készíteni a ruhákat, akkor gondolkoztam el ténylegesen azon, hogyan lehetne a gondolatot formába önteni. Fahatású bőranyag is eszembe jutott, de ez hamis dolog lett volna. Kasírozott színfurnért használtam végül a ruhákhoz. Nagyon flexibilis anyag, jól lehet vele játszani.

Farkas Anett: Amellett hogy a ruháim felső rétege a zsindelyes tetőket idézi meg, a szoknyaformáim a jurtákra
emlékeztetnek

Fotó: Béres Attila– Voltak előképeid a tervezés során?
– Eddig leginkább csak a motívumvilág köszönt vissza a népművészetből egyes ruhákon, ahogy én tapasztaltam, az építészeti formavilágot eddig nem igazán aknázta ki a hazai divat. Amellett hogy a ruháim felső rétege a zsindelyes tetőket idézi meg, a szoknyaformáim a jurtákra emlékeztetnek. Ebben is követtem a hagyományokat: régen a kikeményített alsószoknyák tartották a díszített felsőruházatot. A szabásminták elkészítésében volt segítségem, a fapikkelyeket viszont már én magam varrtam rá a ruhákra, de a szoknyákat is én keményítettem ki.

A Gombold újra! Divat a magyar óriás falfestménye, amelyet a Suppré-Neopaint csoport alkotott Farkas Anett első
helyezést elért Zsindely című kollekciójának egyik darabjából, a ruhát Lukács Gabi modell viseli a képen

Fotó: Kocsis Zoltán


– Milyen tapasztalataid voltak a zsűriről?
– Megpróbáltak egy olyan grémiumot összeállítani, amely szakmailag megkérdőjelezhetetlen döntést hozhatott. Féltem attól, hogy a hordhatóság fontos szempont lesz a végső döntésnél, de inkább a közönség volt kritikus. Florence Deladrière, a Marie Claire International divatszerkesztője azt nyilatkozta, hogy szerinte ezeket a ruhákat érdemes továbbfejleszteni, hétköznapi viseletre is alkalmassá tenni esetleg bőr használatával.

– Mi lesz a Zsindely-kollekció sorsa?
– Most fotózásról fotózásra viszik őket, aztán több hazai és külföldi kiállításon mutatják majd be őket. De a ruhák elvileg eladók: a Design Terminál boltjában lehet megvenni, de ha nem is találnak vevőre, egy évig az lesz az otthonuk.

Kovács Zoltán, kormányzati kommunikációért felelős államtitkár, Lukács Gabi modell, Farkas Anett tervező
és Hassay Zsófia, Terézváros polgármestere a tűzfalfestmény avatóján

Fotó: Kocsis Zoltán– Építészeti tanulmányaidat nemsokára befejezed. De gondolom, egy ilyen erős visszajelzés után a ruhatervezést is folytatni szeretnéd.
– Már gondolkodom a következő kollekciómon, azon, hogyan lehetne a fa ruhákon való használatát továbbfejleszteni. Nem szeretnék ettől az anyagtól megválni, bármit el tudok belőle képzelni. Egyre inkább foglalkoztat, hogyan lehet az építészetet átültetni a divatba. Vannak olyan házak, amelyeknek a homlokzati elemeiből különleges textúrák rajzolódnak ki. Sokat kell még tanulnom, hogy a szakmát megismerjem, átlássam a működését, most erre meg is van a lehetőségem.

– A Gombold újra! fődíjával kapuk nyílhatnak előtted egy olyan szakmában, ahova mások csak kemény kitartással tudnak bekerülni.
– Idén a tavalyi győztes Gyöngyösi Renáta a Gombold újra show-n debütált új kollekciójával. Ezzel elindulhat egy folyamat, amelyben ez a pályázat hatalmas segítséget és lehetőséget ad. Az egymilliós pénzjutalom, a Marie Claire címlapján való megjelenés, az egymillió forint értékű online reklámtámogatás valóban lehetővé teszi, hogy elkezdhessek a divattal foglalkozni.

A modell és a képarányok

Fotó: Kocsis Zoltán
 

Idén is rengetegen voltak kíváncsiak a Gombold újra! – Divat a magyar 2.0 döntőjére. A Millenáris parkban egész nap hömpölygött a tömeg, nem csoda, hiszen minden program ingyenes volt. Aki nem jutott be az élő divatshowra, az a parkban kivetítőn követhette végig az eseményeket. Tudósítás az idei gáláról itt. Fotógaléria itt.

A szerkesztő ajánlja

Vég Márton

Orbán és Soros egy csapatban játszik? „Soros-szervezetet” pénzel a BM

Több millió forint állami pénzt kapott egy menekülteket segítő szervezet, amely tagja a milliárdos civil hálózatának is.

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.