Fesztivállal csalogat a Zsolnay-negyed

tgi

2012. április 12., csütörtök 18:45, frissítve: péntek 02:41

Összművészeti fesztivált rendez a pécsi Zsolnay kulturális negyed. Az I. Zsolnay-fesztiválon április 27-től május 1-ig hatvan produkciót mutat be több mint négyszázötven fellépő.

Kötelez bennünket a Zsolnayak öröksége, hogy kreatívak, innovatívak legyünk, őrizzük azt a minőséget, amit ránk hagyományoztak – nyilatkozta a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. ügyvezetője, Márta István az új fesztivál alapításáról. – A pécsi egyetem művészeti kara a kulturális negyedbe költözött, szinte magától értetődő, hogy az egyetemisták festőként, szobrászként, zenészként, performanszokkal vagy land art témában is a fesztivál résztvevői lesznek.

Külföldi vendégként Pécsett lép fel többek között a szerb Boban és Marko Markovic Orkestar, az ipari zenét játszó francia ütőszenekar, a Les Tambours du Bronx, valamint a legendás portugál zenekar, a Madredeus új énekesnőjével, Beatriz Nunezzel. Koncertet ad Lajkó Félix, a Csík Zenekar, Palya Bea, az Amadinda Ütőegyüttes és a Kaláka is. A Katona József Színház több prózai darab mellett zenés oldalát is megmutatja a Katona Maratonon, továbbá látható lesz a Vidnyánszky Attila rendezte Szarvassá változott fiú Törőcsik Marival és Trill Zsolttal a főszerepben, míg a Zsolnay-negyed saját színházi produkcióként Tasnádi István Tranzitját mutatja be Hargitai Iván rendezésében.

A hagyományteremtő szándékkal életre hívott fesztivál mintegy ötvenmillió forintos költségvetését jegybevételekből, szponzori támogatásból és saját erőből finanszírozza a Zsolnay-negyed. Augusztus végén újabb fesztivállal csalogatja majd a látogatókat a negyed: a nagycsaládosok fesztiválja interaktív programokkal szeretné megszólítani a kisebbeket, a három–tizenkét éves korosztályt is. Az I. Zsolnay-fesztivál részletes programja itt böngészhető.

A szerkesztő ajánlja