50 százalékos teljesítményt nyújtott az RMDSZ

PR

2012. június 12., kedd 11:45, frissítve: kedd 12:32

Négy megyéből kettőben sikerült megőriznie a tanácselnöki tisztséget a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ).
Bántalmazták az RMDSZ egyik alkalmazottját Kolozsváron, mert magyarul beszélt telefonon – közölte hétfőn a Hír Televízió.

Az országos választási iroda közlése szerint a vasárnapi önkormányzati választáson Maros és Szatmár megyében is alulmaradtak a szövetség újabb mandátumra pályázó jelöltjei. Szatmár megyében Csehi Árpádot a liberális Mihai Adrian Stef, Maros megyében pedig Lokodi Edit-Emőkét a szintén liberális Ciprian Minodor Dobre váltja a megyei tanács (közgyűlés) élén.

Az RMDSZ jelöltjei Hargita és Kovászna megyében őrizték meg a tanácselnöki tisztségeiket. Hargita megyében Borboly Csaba, Kovászna megyében Tamás Sándor szerzett újabb mandátumot.

Győzelem?

Kelemen Hunor, a szövetség elnöke a választási eredményeket hétfőn úgy értékelte: a Romániai Magyar Demokrata Szövetség mind a 2008-as eredményeihez, mind a másik két magyar párthoz képest megnyerte az önkormányzati választásokat. A választásokat értékelő kolozsvári sajtótájékoztatón Kelemen Hunor elmondta, a részleges eredmények azt jelzik, a szövetség 184-ről 203-ra növelte a polgármesterei számát, míg a szövetséggel versenyre kelő Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és Magyar Polgári Párt (MPP) együtt gyűjtött annyi szavazatot, amennyit négy évvel ezelőtt az MPP kapott. Kelemen Hunor úgy értékelte, a magyar választók az RMDSZ-en belüli egységre szavaztak.

Értékelés a sajtóban

A Kolozsváron megjelenő, jobboldali szellemiségű Krónika vezércikke szerint az RMDSZ „köszönetet mondhat” a frissen hatalomra került Szociálliberális Szövetségnek, mert magyarellenességével soraik zárására késztette a magyar szavazókat, akik a bejáratott, a köztudatba mélyen beágyazódott jelképre, a tulipánra szavaztak.

Az RMDSZ sikere persze annak is betudható, hogy a mozgósítás érdekében nem kímélte a rendelkezésére álló önkormányzati apparátusokat és anyagi forrásokat. A korábbi 184 RMDSZ-es polgármesterhez képest a mostani több mint 200 szépen hangzik – ám nem biztos, hogy a most megnyert elöljárói helyek összesen kompenzálják azt, hogy Szatmárnémeti viszont elveszett” – vélekedik írásában Balogh Levente a Krónikában.

A Bukarestben megjelenő, az RMDSZ-hez közelálló Új Magyar Szó vezércikke szerint az RMDSZ élén folyamatos a nemzedékváltás, a „sokszínűség az egységben” ideológiája továbbra is működőképes maradt, és „ezt nem tudták felülírni azok a magyarországi késztetésre létrejött pártocskák sem, amelyek nagy kampányhanggal, mindenekelőtt az RMDSZ lejáratását tűzve zászlójukra trombitálták végig az országot”.

Ismert, a kormányzó szociálliberális szövetség (USL) több mint ötvenszázalékos önkormányzati választási győzelmét mutatták az első részeredmények hétfő reggel. Nem lesz magyar polgármestere több olyan erdélyi településnek, ahol többségben élnek a románok, de eddig magyar volt a városvezető. Kolozsváron a vasárnap közölt exit poll eredményekkel ellentétben Emil Boc volt kormányfő nyerte a polgármester-választást.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.