A harmadik helyen végzett az MKP programja a 26 fős mezőnyben

WL

2012. február 15., szerda 11:32

Az élmezőnyben, a harmadik helyen végzett a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) foglalkoztatottság-növelő programja azon a listán, amelyet a márciusi parlamenti választásokon induló pártok munkaerő-piaci elképzeléseit értékelve készített a szlovákiai foglalkoztatottság-kutató intézet - írta a felvidek.ma szlovákiai magyar hírportál szerdán az intézet adataira hivatkozva.

Az értékelést független szakemberek végezték, azonos követelményrendszer alapján mérve a pártprogramokat. A foglalkoztatottság-kutató intézet szakértői értékelése alapján a 26 fős mezőnyben a harmadik helyen végzett az MKP programja.

Az intézet fő értékelési szempontjai a hosszan tartó munkanélküliség kezelése, az alacsony képzettségűek foglalkoztatása, a munkapiacra történő visszajutás segítése, a szociális rendszer és a munkajövedelem kérdésköre, az oktatás és a munkapiac viszonya, továbbá a munkaerő-piaci politika intézményi keretei voltak.
Az intézet 19 politikai párt programjában talált értékelhető anyagot a foglalkoztatás elősegítése és a munkanélküliség csökkentése szempontjából. A programokat 1-től 5-ig terjedő osztályzattal (1-es a legjobb, 5-ös a leggyengébb) értékelték a szakértők.

Összesítve az első helyen a jobboldali konzervatív Kereszténydemokrata Mozgalom végzett 2,44-es osztályzatátlaggal. A második helyet a legerősebb ellenzéki párt, a baloldali Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) szerezte meg 2,49-es átlaggal, a harmadik helyre a Magyar Koalíció Pártja került 2,57-es osztályzattal.

Jobb mint 3-as átlagot ért el még a jobboldali konzervatív Kereszténydemokrata Unió-Demokrata párt (SDKÚ) (2,6), a Vladimír Meciar vezette Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom-Néppárt (HZDS-LS) (2,67), a Most-Híd (2,83), a Kerületünk (Nás kraj) új, eperjesi ruszin regionális párt (2,87) és az Igor Matovic vezette Egyszerű Emberek és Független Személyiségek pártja (2,97).

A többi párt 3,1-es és 4,44-es átlag között teljesített. A részkérdésekben egyetlen területtől – a hosszú ideje tartó munkanélküliség kezelésének programjától, ahol 0,02 a különbség – eltekintve az MKP és a Most-Híd közül az előbbi szerepelt jobban.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.