A nagy hajrá: különleges tárgyakra licitálhatnak + Videó

2012. június 1., péntek 05:09, frissítve: péntek 06:33

Egy nappal meghosszabbították az erdélyi szórványban élő gyermekek javára elindított Nemzeti sportárverést. Elképesztően értékes relikviákra lehet licitálni.

A háromszoros olimpiai bajnok pólóválogatott által aláírt vízilabda; Ocskay Gábor hokiütője; Magyarország és Horvátország legjobb kézilabdásai plusz Marian Cozma által dedikált világbajnoki kézilabda – efféle sportrelikviákra licitálhatunk még 1 napig azon az internetes árverésen, amelynek teljes bevétele az erdélyi Mezőség magyar falvainak iskoláit is megmenti azzal, hogy bentlakást biztosít a magyar nyelvű oktatáshoz máshogyan hozzá nem férő gyermekeknek. A vicei és magyardécsi szórványkollégiumok ügye egyébként sikertörténet, de hogy az is maradjon, most minden egyes forintra szükség van.A vicei Bástya Kollégium 2012. februárjában „nemzeti jelentőségű intézmény” kiemelt státuszt kapott a magyar kormánytól.

– Egy nappal meghosszabbítottuk a Nemzeti sportárverés az erdélyi szórványmagyarságért nevet viselő, áprilisban indított aukciót, nagy hajrára számítunk péntek este 7-ig az 54 ereklye körül – mondta az MNO-nak az árverés szervezője, Posch Dániel csütörtök este. Az utolsó napokig sok olyan tárgy volt, amelyre a liciten kívül külön „sasoltak” is a gyűjtők. Kettő iránt kiemelkedő volt az étvágy, ez pedig a legendák labdája és a Kemény-legénység tagjai által aláírt játékszer. – Ezekre már az elején feltettek százezer forintnál is több pénzt, aminek nagyon fognak örülni a Bástya Egyesületnél – említi a szervező. Az egyesületet egyébként nem más vette szárnyai alá, mint Mádl Dalma asszony.

„A sikertörténetet Bethlenben is szeretnénk folytatni, amely szórványközpontnak számít a volt Szolnok-Doboka vármegyében (ma Beszterce-Naszód megye Romániában), de ahol már megtörtént a baj: az alacsony létszám miatt összevontak két elemi magyar osztályt.”

(Kerekes Zoltán, a Bástya Egyesület elnöke)

Az, hogy mire licitálnak a legtöbben, folyamatosan változik, de a tragikusan fiatalon elhunyt hokis, Ocskay Gábor hokiütőjéért és a férfi kézilabda-válogatott tagjai, valamint Marian Cozma kézjegyével is ellátott labdáért taktikus küzdelem folyik a neten, de – mint Posch rámutat – még nem késő beszállni senkinek sem, különösen azért, mert akad még néhány, igencsak elérhető áron várakozó értéktárgy.

– Van egy igen különleges és kalandos sorsú gyűjteményünk. Kocsis Sándor, az Aranycsapat játékosa pályafutása során számos helyen megfordult, és gyakorta küldött képeslapot, illetve íratta azt alá aktuális csapattársaival. A londoni hat-három után például „Nagy győzelmünk emlékére” felirattal látott el egy angliai lapot, amit Puskásék is szignóztak. A korábban a Honvédnál és a Fradinál is megforduló „Kocka” keresztapjának lánya, Hadházy Lajosné, Kató néni ajánlotta fel – említi Posch Dániel.

A videi kollégium lakói minden forintért hálásak
A vicei kollégium lakói minden forintért hálásak

 

„A 2011–2012-es tanévben összesen 47 gyermeket támogatunk, közülük 29-en (20 csángó és 9 mezőségi) a vicei, 12-en (5 csángó, 6 óradnai és 1 mezőségi) a magyardécsei kollégiumban laknak, 6-an pedig csíkszeredai, besztercei, nagyenyedi, illetve gyulafehérvári magyar középiskolákban tanulnak. A rendszert teljes egészében pályázati forrásokból és a Mezőségi Őrzőkör Közhasznú Alapítvány adományaiból tartjuk fenn. Kérjük, licitáljon Ön is, és segítse munkánkat, támogassa az erdélyi magyar megmaradást. Természetesen bármilyen csekély összegű adomány is óriási segítség számunkra és nagyon jó helyre kerül. Számlaszámunk az oldal tetején található. Köszönjük szépen a bajnokok felajánlásait, a média segítségét, valamint a kedves licitálók és minden segítőnk szeretetét.”

(Kerekes Zoltán)

A befolyó együttes összeg nemrég átlépte az egymilliós álomhatárt, de minden garasra nagyon számítanak a csángó lurkók sorsának egyengetői.

– A szórványkollégium egyre népszerűbb lehetőség azon nehéz sorsú családok körében, ahol nincs pénz a gyermekek nevelésére, a bentlakásossá váló magyar nyelvű iskola pedig ezekkel az adományokkal menekül meg – hangsúlyozza Posch. Mivel a Bástya eddig felebaráti szeretetből kapta az épületet, most pedig már fizetni kellene a használatért, a cél nem kisebb, mint megvásárolni az ingatlanokat, így szilárd lábakra állhatna a mezőségi és csángó gyermekek anyanyelvű iskolája.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.