A székelyeket békés politikai harcra bátorítja a katalán példa

MN

2017. november 8., szerda 10:26, frissítve: szerda 11:58

A katalán függetlenségi törekvéseket, azok jogszerűségét figyelve Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke nyílt levelet fogalmazott meg Carles Puigdemont-nak, melyben megdöbbenésének adott hangot, mondván, az SZNT nem érti, miért kezdeményezett büntetőeljárást a spanyol kormány Puigdemont és több katalán vezető ellen. Azzal érvel, hogy a megvádoltak csupán az erkölcsi követelmény mentén cselekedtek, amelyről a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmányának bevezetőjében az olvasható: „az egyénnek kötelességei vannak más egyének és a közösség iránt, amelyhez tartozik, és törekedni köteles az egyezségokmányban elismert jogok előmozdítására és tiszteletben tartására”. A katalán kormánnyal ellentétben Európa számos politikusa megfeledkezik arról, hogy nekik is kötelességeik vannak akár az érintettek iránt is. A Székely Nemzeti Tanács elnöke az Egyezségokmány első cikkelyének három pontját idézi:

„1. Minden népnek joga van az önrendelkezésre. E jog értelmében a népek szabadon határozzák meg politikai rendszerüket és szabadon biztosítják gazdasági, társadalmi és kulturális fejlődésüket.

2. Céljai elérése érdekében minden nép – a kölcsönös előnyök elvén alapuló nemzetközi gazdasági együttműködésből és a nemzetközi jogból eredő kötelezettségeinek tiszteletben tartásával – szabadon rendelkezik természeti kincseivel és erőforrásaival. Semmilyen körülmények között sem fosztható meg valamely nép a létfenntartásához szükséges eszközeitől.

3. Az Egyezségokmányban részes államok, ideértve azokat is, amelyek önkormányzat nélküli, illetőleg gyámsági területek igazgatásáért felelősek, előmozdítják a népek önrendelkezési jogának megvalósítását, s ezt a jogot az Egyesült Nemzetek Alapokmányának rendelkezéseivel összhangban tiszteletben tartják.”

Mint írja: „Megfélemlített, túszként viselkedő közösségek vezetői igyekszenek megnyugtatni a felettük uralkodó, gyakran jogsértő többség hatalmi intézményeit, hogy saját törekvéseik nem azonosak a katalánokéval.” Ezzel szemben a székelyeket békés politikai harcra bátorítja a katalán példa, mellyel a román alkotmányos keretek átalakítását célozzák, hiszen esetükben is kollektív akarat, hogy a belső önrendelkezés megfelelő regionális kereteket kapjon.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.