A volt miniszterelnök Kolozsvár "visszafoglalására" készül

Kovács András

2012. június 10., vasárnap 04:00, frissítve: vasárnap 14:41

Önkormányzati választásokat tartanak vasárnap Romániában, ahol a három magyar párt versenye mellett várhatóan teljesen átalakul az ország politikai térképe. A májusban hatalomra került szociálliberális kormány elsöprő győzelmet arathat a kormányzati megszorítások miatt meggyengült Demokrata-Liberális Párt fölött.
Bakk Miklós politológus szerint az egész román politikai rendszer elmozdult egyfajta többségi irányba, amely két nagy párt (Demokrata-Liberális Párt, Szociálliberális Szövetség) domináns szerepét jelenti, és úgy tűnik, ezek a nagy pártok szakítani akarnak azzal a hallgatólagos konszenzussal, mely favorizálta az RMDSZ koalíciós partneri szerepét. Ez mindenképpen arra utal, hogy megváltozik a magyarság politikai helyzete, aminek nyilván konzekvenciái is lesznek.

Az önkormányzati választásokat tartanak vasárnap Romániában, ahol a választók a 41 megyei tanács összetételéről és vezetőjéről, valamint a települések polgármesteréről és képviselő-testületi tagjairól döntenek. Legutóbb 2009-ben volt országos választás keleti szomszédunkban, akkor az elnök személyéről döntöttek, amit „paraszthajszállal” Traian Basescu nyert. A mostani voksolás az őszi parlamenti választás előtti utolsó nagy megmérettetés, bár a jelenlegi felmérések szerint a kormányzó Szociálliberális Unió (USL) sikerét semmi sem veszélyezteti.

Keleti szomszédunkban április végén bukott meg a Demokrata-Liberális Párt (PDL) és az RMDSZ alkotta koalíció, és került hatalomra az USL Victor Ponta miniszterelnök vezetésével. A szociálliberálisok azonnal hozzáláttak az ország átalakításához, amelynek elemei a magyar prefektusok leváltása, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar karának megszüntetése, valamint a választási rendszer átalakítása volt. Hazánk és Románia között Nyirő József újratemetése és Kövér László erdélyi látogatása kapcsán alakult ki éles polémia.

Három magyar párt

A hétvégi választáson az USL elsöprő sikerre számít, mivel Bukarest mellett az összes nagyváros megszerzését szeretnék elérni. Erre minden esélyük meg is van, mivel népszerűségük 60 százalékon áll, míg a PDL 14,5, az RMDSZ pedig csak 5,5 százalékot kapna, ha most lennének a választások. Ennek oka az országban az elmúlt években végrehajtott gazdasági stabilizáció. Természetesen ezek az adatok egy országos megmérettetés esetén lennének érvényesek, és egy önkormányzati választás esetében a helyi jelöltek népszerűsége sokat változtathat a pártok támogatottságán.

Magyar szempontból az erdélyi helyhatóságok összetétele és várható alakulása a legfontosabb kérdés. Mint ismert, a mostani voksoláson három magyar párt (az RMDSZ, a Magyar Polgári Párt és az Erdélyi Magyar Néppárt) indul. Az RMDSZ 320, az MPP 110, az EMNP 80 polgármesterjelöltet indít, a magyar önkormányzati jelöltek száma összesen 15 ezer. A 2008-as önkormányzati választáson az RMDSZ 4 megyei elnöki, 184 polgármesteri, 2195 települési képviselői és 89 megyei képviselői posztot szerzett. Az MPP 11 polgármesteri, 489 települési képviselői és 19 megyei képviselői helyet szerzett.

Ringbe száll a miniszterelnök

Kiss Tamás szociológus, kisebbségkutató úgy véli, a nagyobb településeken, például Szatmárnémetiben, Marosvásárhelyen, Nagyváradon vannak ugyan az RMDSZ-nek magyar ellenjelöltjei, de igazi ellenfeleik a román jelöltek lesznek. „Az RMDSZ-nek leginkább a román pártok az ellenfelei, nagy kérdés, hogy a partiumi helyhatóságokban sikerül-e megőrizni azokat a helyhatósági funkciókat, amelyet eddig birtokoltak” – mondta a szakértő. Ő is úgy véli, szorosabb magyar–magyar verseny főleg a székelyföldi kisvárosokban várható.

Nagyváradon négy évvel ezelőtt Ilie Bolojan, a Nemzeti Liberális Párt jelöltje győzött a szavazatok több mint 50 százalékával, akkor az RMDSZ 20 százalékot ért el. A mostani választáson Bolojant az USL támogatja, míg a magyar szavazatokra az RMDSZ és az EMNP hajt. Szatmárnémetit annak ellenére, hogy a városban kisebbségben vannak a magyarok, 2004 óta Ilyés Gyula RMDSZ-es politikus vezeti, várhatóan most is képes lesz megtartani a posztját.

Kolozsváron Emil Boc volt miniszterelnök a PDL színeiben száll ringbe, míg a kormánypártok egy jelöltet indítanak, így jó esélyük van a város elhódítására a rendkívül népszerűtlenné vált politikussal szemben. A magyar közösség négy jelöltet is indít, így a legfőbb kérdés az, hogy a helyi testületbe milyen arányban kerülnek majd be a pártok. 2008-ban a PDL szerzett többséget a testületben, míg az RMDSZ 5 főt delegált.

Érdekes helyzet Marosvásárhelyen

Marosvásárhelyen nagyon érdekes helyzet körvonalazódik, mivel a 2000 óta a várost vezető Dorin Florea függetlenként indul, míg az USL, az RMDSZ és az MPP is ringbe száll a település megszerzéséért. Négy évvel ezelőtt a 23 fős helyi testületbe az RMDSZ 10, a PDL pedig 8 főt delegált.

Csíkszeredán, Székelyudvarhelyen, Kézdivásárhelyen mind a három magyar párt indít jelöltet, de ezeken a településeken így sincs semmi esélye annak, hogy román politikus szerezze meg a városvezetői posztot. Ezeken a településeken megtudhatjuk, hogy a magyar erők között milyenek az erőviszonyok. Gyergyószentmiklóson az MPP a 2008-ban megszerzett polgármesteri címének a megvédésére készül, amelyhez az RMDSZ és a Dan Diaconescu által szervezett Néppárt jelöltjének a legyőzése vezethet.

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.