Aggasztó a kárpátaljai magyarság helyzetének alakulása

MTI

2018. március 15., csütörtök 11:03, frissítve: csütörtök 11:30

Csütörtökön közzétett nyilatkozatában az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) aggasztónak tartja, hogy Kárpátalján és Ukrajna-szerte szaporodnak az olyan negatív fejlemények, amelyek hátrányosan befolyásolják a kárpátaljai magyarság helyzetének alakulását.

Az MTI-hez is eljuttatott nyilatkozat szerint az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) elnöksége szerdai beregszászi ülésén elemezte az Ukrajnában és Kárpátalján kialakult helyzetet. Úgy vélik, az elmúlt években azért próbálták sokszor megfélemlíteni a kárpátaljai magyarokat, mert létszámukhoz képest túl hangosak, túl következetesek, és mindig maguk mögött tudhatják anyaországuk támogatását. Az utóbbi időszak eseményei azt mutatják, hogy a kárpátaljai magyarság ellen országos lejáratókampány folyik, és ennek a folyamatnak volt része a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) székháza ellen elkövetett két támadás, amiket ismételten elítélünk – szögezte le közleményében a magyar szervezet, amely mindenkit óvatosságra és megfontoltságra int ezekben a napokban az esetleges provokációk miatt.

A nyilatkozat szerint az ukrán alkotmánybíróságnak a kisebbségbarát nyelvtörvényt érvénytelenítő döntése olyan jogfosztás, amilyenre az elmúlt időszakban nem volt példa. Külön aggodalomra ad okot – idézi föl a dokumentum –, hogy az ukrajnai parlamenti pártok új jogszabály elfogadását kezdeményezik, ami gyakorlatilag a családi kommunikáció szintjére korlátozza a kisebbségi nyelvhasználatot.

Sajnálatosnak tartja a magyar szervezet, hogy az ukrán kormány továbbra sem akar érdemi lépéseket tenni az oktatási törvény elfogadásával kapcsolatban kialakult nemzetközi szembenállás föloldására, sőt újabb kisebbségellenes törvénytervezetekkel próbálja meg elterelni a figyelmet a kialakult problémáról. Az UMDSZ szerint a probléma megoldását csak a törvénynek a Velencei Bizottság ajánlásait figyelembe vevő módosítása jelentheti.

További aggodalomra ad okot az a szándék, hogy az ukrán kormány katonai alakulatot állomásoztatna állandó jelleggel Beregszászban – állapította meg nyilatkozatában az UMDSZ. Szerinte a kontingens és a katonák családtagjaiknak állandó jelenléte gyakorlatilag fölborítja azt a nemzetiségi egyensúlyt, ami az elmúlt évtizedekben Beregszászban és környékén kialakult. Ez ellentmond az ukrán–magyar alapszerződésnek és a Magyar Köztársaság, valamint az Ukrán Szovjet Szocialista Köztársaság nemzeti kisebbségi jogok biztosításáról szóló nyilatkozatának – idézi föl a dokumentum.

Az UMDSZ elítéli, hogy „egyes magyarországi ellenzéki pártok a választási kampány részéve tették a »határon túli kártya« kijátszását, s ismét egymás ellen uszítják az anyaországi és határon túli közösségeket.” Mivel Magyarország alaptörvénye révén minden magyar állampolgárt megillet a szavazati jog, „az UMDSZ elnöksége felhívja a közösség tagjainak figyelmét, hogy éljenek alkotmányos jogaikkal, vegyenek részt a magyarországi parlamenti választásokon. Bízunk abban, hogy a választások eredményeként az anyaországnak olyan parlamentje és kormánya lesz, amely a továbbiakban is megvédi a magyar nemzet, s annak integráns része, a határon túli magyarság érdekeit” – zárul az UMDSZ nyilatkozata.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.