Amerikai fiatalok ismerkednek magyar gyökereikkel

tt

2012. augusztus 1., szerda 18:41

A ReConnect Hungary elnevezésű program keretében augusztusban először ismerkedhetnek felmenőik anyaországával és saját kulturális gyökereikkel Magyarországon az észak-amerikai diaszpórában élő magyar származású fiatalok.

„A ReConnect Hungary olyan program, amely a nyelvi identitáson túlmenően is igyekszik megszólítani a magyar identitástudatot olyan fiatalokban Észak-Amerikában, akik második, harmadik, vagy akár negyedik generációsként többes identitással rendelkeznek” – nyilatkozott az MTI-nek Hatos Pál, a 12 magyar származású fiatal magyarországi programjának főszervezője, a Balassi Intézet főigazgatója.

Nem szégyellnivaló

„Az amerikai fiatalok számára a magyarságuk, a származásuk nem deficit, hanem olyan többlet, amely inspirálja őket, és amellyel szívesen megismerkednének behatóbban is. Lelkesek és hálásak, hogy lehetőséget kapnak erre” – jelentette ki az MTI-nek Hámos László, a programot az Egyesült Államokból szervező, washingtoni székhelyű Kossuth Alapítvány igazgatótanácsának elnöke.

A 10 amerikai és 2 kanadai, 18 és 26 év közötti fiatal augusztus 11. és 27. között tartózkodik majd Magyarországon. Sűrű és változatos programjuk során megtekintik Budapest, Eger, Tokaj, Szentendre, Komárom és Dunaszerdahely nevezetességeit, több témában angol nyelvű előadásokat hallgathatnak, megfordulnak több amerikai kötődésű cégnél, és a parlamentben részt vehetnek az államalapítás nemzeti ünnepén, hivatalos személyekkel is módjuk lesz szót váltani.

George Pataky ötlete volt

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A ReConnect Hungary program az izraeli, örmény és ír „birthright” – programokkal rokon. (A birthright kifejezés tartalma a születéssel járó jussként írható körül.) Az alapelgondolást először George Pataki New York-i kormányzó fogalmazta meg öt évvel ezelőtt az amerikai Magyar Emberi Jogi Alapítvány egy rendezvényén lánya, Allison Pataki Levy felvetése alapján. Az exkormányzó lánya vállalta, hogy a ReConnect Hungary „nagykövete” legyen, a két Pataki a Magyarországra való indulás előtt New Yorkban találkozik a program első részvevőivel. „Ez az első fecske, és reméljük, hogy ha sikeres lesz, akkor a látogatások intézményesülnek, és a programot ki tudjuk majd terjeszteni” – mondta a lehetséges folytatásról Hatos Pál.

Hatalmas túljelentkezés

Hámos László elmondta, hogy a program iránt nagy volt az érdeklődés, a feltételeket a ReConnect Hungary Facebook-oldalán több mint ezren tekintették meg, és a meghirdetett keretre a program honlapján keresztül több mint kétszeres volt a túljelentkezés. „Az idén a lehetőséget fiatalok számára hirdettük meg, de 50-60 éves emberek is jelezték, hogy szívesen jelentkeztek volna. Ha pozitívak lesznek az idei tapasztalatok, nem kizárt, hogy a jövőben a résztvevők körét kibővíthetjük” – tette hozzá.

Közel másfél millió magyar kötődés

Az Egyesült Államokban a 2000-es népszámlálás szerint több mint 1,4 millió olyan ember él, aki számon tartja magyar kötődését. Kisebbségben vannak azok, akik beszélnek magyarul, s képesek a felmenők nyelvén követni, hogy mi történik az óhazában. A ReConnect Hungary a többséget célozta meg.

A kormány is támogatja

A programot a Kossuth Alapítvány támogatói, valamint a magyar kormány közösen finanszírozza. A ReConnect Hungary amerikai szponzorai között van mások mellett a Charles Simonyi Alapítvány, valamint három volt budapesti nagykövet, George H. Walker III., April H. Foley és Nancy G. Brinker is. Magyarországon a költségek nagy részét a Balassi Intézet állja, amely a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nemzetpolitikai államtitkárságtól kapott erre támogatást.
Azon diaszpórában élő magyarok számára, akik még beszélik az anyanyelvet, a Balassi Intézet a Külföldi Magyar Cserkészszövetséggel közösen immár több mint tíz éve biztosít egyévi komplex nyelvi és magyarságismereti képzést. Ezen évente 30 fő vesz részt négy kontinens több tucat országából.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.