Balra és jobbra is kacsingat az RMDSZ

NT

2012. június 15., péntek 15:23, frissítve: péntek 15:23

A romániai önkormányzati választások eredményeinek hivatalos kihirdetése után a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikai egyezségekkel próbál alpolgármesteri tisztségeket szerezni Erdély és Partium nagyvárosaiban, és tanácselnök-helyettesi tisztségekhez jutni Erdély megannyi megyéjében.

Közzétette pénteken a központi választási iroda a romániai önkormányzati választások végeredményét, amely szerint a kormányzó szociálliberális szövetség (USL) a megyei pártlistás voksok csaknem felét megszerezve elsöprő győzelmet aratott a négy évvel ezelőtt győztes, most 15 százalékot elérő jobbközép Demokrata-Liberális Párt (PDL) felett.

A – pártpreferenciák mérésére leginkább alkalmas – megyei pártlistákra adott voksok tekintetében a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a négy évvel korábbi 5,13 százalékról 5,52 százalékra növelte országos támogatottságát. A Magyar Polgári Párt (MPP) a korábbi 1,01-ról 0,41 százalékra esett vissza, a tavaly bejegyzett Erdélyi Magyar Néppárt pedig a szavazatok 0,49 százalékát kapta országos szinten.

Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára elmondta: a pártok vezetői között helyi és országos szinten is egyeztetések zajlanak, amelyek végén – várhatóan a jövő hét során – születnek meg a helyi megállapodások. Az RMDSZ legtöbb helyen a választásokon győztes Szociálliberális Szövetséggel (USL) egyezkedik, de olyan megyék és városok is akadnak, ahol a jobboldali Demokrata-Liberális Párt (PDL) a tárgyalópartner.

A főtitkár elmondta: az RMDSZ Kolozsváron is szeretné megőrizni az alpolgármesteri tisztséget, Kolozs megyében pedig a megyei tanácselnök-helyettesi tisztséget. Kolozsváron a volt koalíciós partnerrel, a PDL-lel, Kolozs megyében az új hatalommal, az USL-lel tárgyalnak. A városban az RMDSZ négy önkormányzati képviselője képezi a mérleg nyelvét a két nagy román politikai erő között. A megyében az RMDSZ nélküli baloldali többség is kialakítható a populista Dan Diaconescu Néppártjával (PP-DD).

Tárgyalnak az USL-lel

Marosvásárhelyen és Maros megyében az RMDSZ a legjelentősebb politikai erő, nélküle sem a PDL, sem az USL nem tud többséget kialakítani. Az RMDSZ az USL-lel folytat tárgyalásokat, és nem kétséges, hogy megyei alelnöki és marosvásárhelyi alpolgármesteri tisztséget kap.

Szatmár megyében is a megyei alelnöki és a szatmárnémeti alpolgármesteri tisztség megszerzése a cél. A városi önkormányzati testületben ugyan az USL nem szorul koalíciós társ segítségére, de a megyében csak az RMDSZ-szel vagy román nagykoalícióval tudna többséget kialakítani. Kovács elmondta, itt is a szociálliberális alakulattal folytatnak tárgyalásokat.

Alpolgármesteri helyek

Bihar megyében és Nagyváradon jelentős előnnyel nyert az USL, a megyeszékhelyen kétharmados, a megyében egyszerű többsége van, sem a városi, sem a megyei tanácsban nem szorul koalícióra. Amint Kovács elmondta, az RMDSZ ennek ellenére számít a megyei alelnöki és a nagyváradi alpolgármesteri székre. 2011 márciusában ugyanis olyan írásos megegyezést kötött az USL-lel, amelyben a felek vállalták, hogy győzelem esetén a másik félnek biztosítanak egy megyei alelnöki és egy nagyváradi alpolgármesteri széket. Hasonló egyezség biztosította négy évvel ezelőtt is az RMDSZ politikusai számára a vezető tisztségeket.

Nagybányán is a választások előtt kötött egyezség alapján reménykedik az RMDSZ az alpolgármesteri tisztség megszerzésében. Itt azt vállalta a magyar szövetség, hogy nem indít polgármesterjelöltet, ha a választások után is megkapja az alpolgármesteri tisztséget. Az egyezség RMDSZ-re eső része teljesült. Kovács elmondta, a szerződések nem jelentenek garanciát arra, hogy a felek be is tartják vállalásukat, de Nagybányán biztatóan haladnak az egyeztetések, Biharban viszont kőkemény tárgyalások folynak a tisztségekért.

Folyamatos kacsintás

Ismert, négy megyéből kettőben sikerült megőriznie a tanácselnöki tisztséget a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ). Az országos választási iroda közlése szerint a vasárnapi önkormányzati választáson Maros és Szatmár megyében is alulmaradtak a szövetség újabb mandátumra pályázó jelöltjei. Szatmár megyében Csehi Árpádot a liberális Mihai Adrian Ștef, Maros megyében pedig Lokodi Edit-Emőkét a szintén liberális Ciprian Minodor Dobre váltja a megyei tanács élén. Az RMDSZ jelöltjei Hargita és Kovászna megyében őrizték meg a tanácselnöki tisztségeiket. Előbbiben Borboly Csaba, Háromszékben pedig Tamás Sándor szerzett újabb mandátumot. Kelemen Hunor, a szövetség elnöke a választási eredményeket hétfőn úgy értékelte: a Romániai Magyar Demokrata Szövetség mind a 2008-as eredményeihez, mind a másik két magyar párthoz képest megnyerte az önkormányzati választásokat.

Szilágy megyében ugyancsak a megyei alelnöki tisztség és a zilahi alpolgármesteri tisztség megszerzése a cél, ott szintén az USL a tárgyalópartner. A győztes pártszövetségnek a megyeszékhelyen az RMDSZ nélkül is megvan a többsége, a megyében viszont el kell döntenie, hogy az  RMDSZ-szel vagy a populista PP-DD-vel alakítja ki a többséget. Kovács nem tartotta valószínűnek, hogy a „szalmalángként fellobbanó” PP-DD bárhol is reális alternatíva lenne a 22 éves múlttal rendelkező, megbízható partnernek megismert RMDSZ-szel szemben.

Kovács Péter szerint jó esély mutatkozik arra, hogy Brassó megyében az RMDSZ megőrizze a megyei tanácselnök-helyettesi tisztségét, Arad megyében pedig, ahol a jobboldal győzött, mind a PDL-lel, mind az USL-lel tárgyalnak.

A főtitkár elismerte: nem könnyű úgy tárgyalni, hogy jobbra is, balra is kell kacsingatni, de ez négy évvel ezelőtt sem volt másképp. Akkor is a helyi erőviszonyok alapján szövetkezett a jobb- vagy a baloldallal az RMDSZ. „Nem lehet országos zubbonyt ráhúzni a helyi érdekekre” – magyarázta a helyzetet a politikus.

Értékelés a sajtóban

A Kolozsváron megjelenő, jobboldali szellemiségű Krónika vezércikke szerint az RMDSZ köszönetet mondhat a frissen hatalomra került Szociálliberális Szövetségnek, mert magyarellenességével soraik zárására késztette a magyar szavazókat, akik a bejáratott, a köztudatba mélyen beágyazódott jelképre, a tulipánra szavaztak.

„Az RMDSZ sikere persze annak is betudható, hogy a mozgósítás érdekében nem kímélte a rendelkezésére álló önkormányzati apparátusokat és anyagi forrásokat. A korábbi 184 RMDSZ-es polgármesterhez képest a mostani több mint 200 szépen hangzik – ám nem biztos, hogy a most megnyert elöljárói helyek összesen kompenzálják azt, hogy Szatmárnémeti viszont elveszett” – vélekedik írásában Balogh Levente a Krónikában.

A Bukarestben megjelenő, az RMDSZ-hez közel álló Új Magyar Szó vezércikke szerint az RMDSZ élén folyamatos a nemzedékváltás, a „sokszínűség az egységben” ideológiája továbbra is működőképes maradt, és „ezt nem tudták felülírni azok a magyarországi késztetésre létrejött pártocskák sem, amelyek nagy kampányhanggal, mindenekelőtt az RMDSZ lejáratását tűzve zászlójukra trombitálták végig az országot”.

Forrás: MNO,MTI

A szerkesztő ajánlja

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.