Bocsánatot kértek a magyaroktól a szlovák parlamentben

PR

2012. május 4., péntek 11:31, frissítve: péntek 11:59

Ígéretéhez híven a szlovák parlamentben kért bocsánatot a magyaroktól Ján Slota kijelentései és viselkedése miatt Alojz Hlina, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) mozgalmának egyik parlamenti képviselője pénteken délelőtt.

„Bocsánatot akarok kérni minden magyartól Ján Slotának, azaz annak az embernek a szavaiért és tetteiért, aki ebben a parlamentben ült” – jelentette ki Alojz Hlina az új szlovák parlament péntek délelőtti ülésén. Hozzátette: bocsánatkérése arra is vonatkozik, hogy ennek az embernek oly sokáig volt hatalma és befolyása ebben az államban. „Ján Slota mindent elrontott, amit csak lehetett, és ezért végleg ki lett zárva a szlovák–magyar kapcsolatok bárminemű befolyásolásából” – mutatott rá az OLaNO képviselője, utalva arra hogy a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke néhány héttel ezelőtt megerősítette: távozni készül pártja éléről.

Alojz Hlina már két héttel ezelőtt jelezte a mostani bocsánatkérést, azt követően hogy Ján Slota megerősítette a parlamenti választások előtti, visszavonulásával kapcsolatos ígéretét, és bejelentette: pártja őszi tisztújításán már nem indul az elnöki székért.

Hlina a múltban egyszer már bocsánatot kért az SNS elnökének a viselkedése miatt. 2009-ben Révkomáromban még polgári aktivistaként kért elnézést Slota kijelentései miatt az őt megtapsoló helyiektől. Az észak-szlovákiai árvai régióból származó, de már évek óta Pozsonyban élő vállalkozó lóháton érkezett, hogy ezzel is utaljon a soviniszták elnökének azon kijelentéseire, amelyben a magyarokat „ronda, görbe lábú, még rondább apró lovakon érkezett nép”-nek titulálta. Alojz Hlina egy másik alkalommal néhány segítőtársával lelopta a magyarellenes párt épületének oromzatáról a szlovák zászlót, azt állítva, hogy e párt vezetője csak szégyent hoz a szlovák nemzeti lobogóra.

Ján Slota az elmúlt években számtalan magyarellenes kijelentést is tett. Legutóbb pártjával a szlovák nyelv kizárólagos hivatali használatáról szóló népszavazás kiírását szerette volna elérni. Március elején neofasisztának nevezte a magyar kormányt, és Goebbels cselekedeteihez hasonlította Németh Zsolt megszólalásait. A választási kampány kezdetén Orbán Viktor ötödik hadoszlopának titulálta az MKP-t és a Hidat, hozzátéve: a „magyar irredenták Dél-Szlovákia autonómiájának kikiáltása és Magyarországhoz csatolása után vágyakoznak”. Már konkrét támadást is vizionált: „Ha a magyar vadászok átjönnének, golyós puskáikkal két nap alatt kikészítenének minket”. Máskor arról beszélt, hogy a gazdasági csőd felé haladó Magyarország folyamatosan fegyverkezik. Azt is állította, hogy a magyar hadsereg „kiadósan gyakorolja a Dunán való átkelést, s csak azt nem tudjuk, hogy előbb Ausztriába, vagy Szlovákiába akar erővel átkelni”. Berényi Józsefet, az MKP elnökét szégyentelen besúgónak nevezte. 2005-ben jelentette ki: „A magyarok rákos daganat a szlovák nemzet testén, amit késlekedés nélkül el kell távolítanunk”. Még 1999-ben egy pártgyűlésen azt szorgalmazta, hogy Budapestet tankokkal kellene elpusztítani. Az elnöktől párttársai sem akartak elmaradni, Andrej Danko alelnök például vizsgálati fogságba helyeztette volna a Békemenet szlovákiai résztvevőit.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.